Spring menu over
Dansk Magisterforening

Danske pensionsselskaber investerer milliarder i våbenproduktion til Yemen-krig

Rebel fighters in Yemen

© Foto: Hani Mohammed/AP/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Selvom det er forbudt i Danmark, har danske pensionsselskaber investeret milliarder af kroner i udenlandske våbenproducenter, der leverer våben til verdens største humanitære katastrofe.

Tre håndfulde af de største danske pensionsselskaber har investeret mere end 2,9 milliarder kroner i virksomheder, der leverer våben til Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, som er i krig med Yemen. En krig, som FN kalder for verdens største humanitære katastrofe.

Det viser en netop offentliggjort rapport fra Oxfam IBIS.

Ifølge rapporten har 16 danske pensionsselskaber i perioden 2016-2019 investeret 2,9 milliarder kroner i 21 selskabsgrupper i de to arabiske lande, der blandt andet producerer kampfly, helikoptere, bomber, guidede raketter, missiler og armerede køretøjer. Pensionsselskaberne står for 98 procent af alle danske medlems- og kundepensioner.

Milliardinvesteringerne sker på trods af, at danske regeringer siden 2018 har suspenderet dansk våbeneksport til netop Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, der fører an i krigen mod Yemen.

"Intentionen fra både den tidligere og nuværende regering er klar. Danmark skal udelukkende bidrage med humanitær bistand og opbygning i Yemen. Alligevel fortsætter de danske bidrag til krigen. Og bidraget kommer fra flere millioner pensionskunder i Danmark”, skriver Oxfam IBIS i rapporten.

Dette tager vi egentlig roligt

Blandt de 16 pensionsselskaber er blandt andet Danica, der ejer aktiver for ca. 500 mio. kr. i firmaer, som eksporterer til de krigsførende lande, Topdanmark investeringer på knap 350 mio. kr., Velliv med ca. 300 mio. kr. og ATP med over 250 mio. kr. 

Også AkademikerPension (tidligere MP Pension) figurerer med investeringer på ca. 80 millioner kroner på listen. Det sker, selvom om pensionsselskabet på sin hjemmeside blandt andet skriver: ”AkademikerPension er kommet i NGO’erne Pax og Don’t Bank the Bomb's Hall of Fame, fordi vi ikke investerer i selskaber forbundet med klyngevåen og atomvåben”. 

”Vi er meget opmærksomme på den konflikt og holder nøje øje med vores investeringer. Vi havner på den liste, fordi vi har investeringer i Cummins og Volvo, der begge producerer dele til pansrede køretøjer. Og så vidt vi kan se, er det ikke direkte salg, men en del af deres produktkæder, der gør, at deres produkter ender i den konflikt”, siger investeringschef i AkademikerPension, Anders Schelde.

Han understreger, at AkademikerPension har ekskluderet Saudi Arabien fra liste over lande, der kan investeres i, bl.a. på grund af deres krigsførelse i Yemen.

AkademikerPension har ifølge Anders Schelde også gjort sine samarbejdspartnere opmærksomme på, at der kan være et problem med disse specifikke investeringer, og han fortæller, at parterne er i dialog om, hvad man kan og bør gøre.

”Vi er helt på linje med Oxfam, og det er supergodt, der sættes lys på dette. Nogle gange kommer der noget frem, hvor vi heller ikke var klar over et problem. Det, synes jeg ikke helt, er tilfældet her. Selskaberne har issues, men det er ikke helt derude, hvor de er direkte leverandører af våben til en konflikt, men at de er indirekte forbundet med krigen. Og det er en problemstilling, vi har taget op med selskaberne og er i løbende dialog omkring. Så dette tager vi egentlig roligt”, siger Anders Schelde.

Havner ad omveje i en konflikt

På sin hjemmeside angiver AkademikerPension, at man generelt ikke har et specifikt fokus på at investere i våben.

”Men da vi investerer globalt og ofte i store koncerner med mange aktiviteter, kan vi ikke udelukke, at visse af vores selskaber har en vis andel af deres omsætning fra våben. Her har vi fokus på, at de ikke bliver anvendt på en måde, som er i konflikt med menneskerettighederne", står det.

Anders Schelde forklarer, at Oxfam i rapporten også henviser til SIPRI, Stockholm International Peace Reseach Institute, en uafhængig analyseinstitution, der analyserer konflikter og våbentransaktioner.

”SIPRI har en top 100 over våbenproducenter, og her optræder hverken Volvo eller Cummins. Så de er ikke med i Hall of Shame, hvad angår våbenproduktion og konflikter”, siger Anders Schelde.

Han understreger dog, at det ultimativt kan ende med at AkademikerPension trækker sine investeringer.

”Men dette handler om afsætningskæder, og at produkterne fra de selskaber, vi investerer i, ad omveje havner i en konflikt. Derfor er det for tidligt at sige, om vi trækker vores investeringer eller ej”, siger han og påpeger, at der ikke er noget galt med at have investeringer i selskaber, der producerer pansrede køretøjer, som også anvendes af for eksempel fredsbevarende styrker.