Museumsdirektør: Billetprisen bør ikke sænkes permanent
Politikerne er begyndt at tale om, hvorvidt regeringens rabatordning bør fortsætte, men det mener museumsdirektør ved M/S Museum for Søfart Ulla Tofte ikke er nødvendigt. © Foto: Torben Sørensen/M/S Museet for Søfart
M/S Museet for Søfart har haft 73 procent flere besøgende i juli måned sammenlignet med sidste år. Alligevel mener museumsdirektør Ulla Tofte ikke, at regeringens rabatordning bør gøres permanent.
Det kom som en stor overraskelse for Ulla Tofte og hendes medarbejdere på M/S Museet for Søfart, da lange køer af gæster begyndte at forme sig foran museets døre i Helsingør i starten af juli.
Som mange andre kulturinstitutioner havde M/S Museet for Søfart frygtet, hvordan sommersæsonen ville se ud, eftersom corona-restriktioner og manglende turister kunne koste museet dyrt efter nedlukningen i foråret.
Men juli blev i stedet den bedst besøgte måned i museets historie med 27.186 indløste billetter, fortæller museumsdirektør Ulla Tofte.
”Besøgstallet har overgået vores vildeste forventninger. Vi havde regnet med en kraftig nedgang, fordi 25 procent af vores besøgende om sommeren plejer at være udenlandske turister, som jo altså ikke har kunnet komme i år. Men vi har stort set dagligt måttet afvise gæster, fordi maxgrænsen var nået. Vi har simpelthen lukket museet mellem kl. 14 og 15 nogle dage. Det tog folk generelt pænt!”, siger museumsdirektør Ulla Tofte.
Som en del af regeringens sommerpakke har landets kulturinstitutioner haft mulighed for at halvere prisen på entrebilletter fra den 27. juni til den 9. august. Museerne for så en kompensation fra staten, der dækker den sidste halvdel. Tilbuddet er frivilligt.
På M/S Museet for Søfart har de derfor tilbudt voksne at komme ind på museet i perioden til 60 kroner i stedet for de sædvanlige 120 kroner.
Ulla Tofte er ikke i tvivl om, at rabatordningen har motiveret danskerne til at tage på museum – også dem, som ikke normalt ville gøre det.
”Billetreduktionen har været en væsentlig medvirkende årsag, men ikke hele forklaringen. Men vi har sommeren igennem bemærket mange ’nye’ ansigter og grupper på museet – folk, der ikke plejer at gå på museum, og det er utroligt glædeligt. Opgaven er nu at holde fast på dem og give dem lyst til at komme igen, også når billetreduktionen slutter”, siger hun.
Rabatordningen har været lokkemad, men det er ikke det, der får dem til at komme igen.Ulla Tofte
En investering
Politikerne er i disse dage begyndt at tale om, hvorvidt kulturinstitutionernes billetpris bør sænkes permanent efter den store interesse for kulturbesøg denne sommer.
Den nedsatte billetpris har været lidt af en øjenåbner for blandt andre SF’s kulturordfører, Charlotte Broman Mølbæk, fortæller hun til DR.
”Jeg er glad for, at mange har benyttet sig af sommerpakken. Derfor giver det god mening at se på, om der skal rettes lidt på priserne. For os er det en ulighedsdagsorden. Alle børn og voksne skal have lige adgang til kulturen”, siger Charlotte Broman Mølbæk til DR.
Museumsdirektør Ulla Tofte synes ikke, at der bør pilles ved museernes billetpris permanent. Hun vurderer, at danskernes kulturforbrug i dag afhænger primært af deres interesse, ikke penge.
”Grundlæggende er jeg sikker på, at den reducerede billetpris har fået mange ind, som ellers ikke ville være kommet, men jeg mener ikke, at prisen skal sænkes fast. Halv pris-ordningen har været med til at nedbryde en usynlig barriere, hvor mange danskere tidligere har afholdt sig fra at bruge museer – måske fordi de ikke har troet, at det var noget for dem, eller fordi de har antaget, at museer kun henvender sig til eliten. Dét håber jeg, at denne sommer har vist, at museer ikke længere er”, siger hun og fortsætter:
”Rabatordningen har været lokkemad, men det er ikke det, der får dem til at komme igen. Normalt vil en familie med to voksne og tre børn gerne betale for at komme i Bonbonland, selvom det er dyrt, fordi de ved, at de får en god oplevelse. Det samme tror jeg også, de vil gøre hos os, når de nu ved, at vi også er en mulighed”.
SOMMERPAKKEN
Fra den 27. juni til 9. august har de danske museer, zoologiske haver og andre kulturtilbud fået mulighed for at sælge entrebilletter til halv pris.
Det har de som en del af regeringens sommerpakke som blev lanceret i slutningen af juni med et stort flertal af Folketingets partier.
I sommerpakken er der blevet afsat 700 millioner kroner, som skal booste den danske økonomi, særligt i turisme- og oplevelsesbranchen.
Det er frivilligt om kulturinstitutionerne vil deltage i tilbuddet.
Kilde: Erhvervsministeriet
Selv om statens hjælpepakke udløber 9. august har Museum Jorn i Silkeborg valgt at fortsætte med halv pris resten af august efter at have oplevet en tredobling af besøgstallet i juli, skriver museet i en pressemeddelelse.
Det har M/S Museet for Søfart ingen planer om. Det er ikke er nødvendigt, da sommerpakken allerede har givet det spark, kulturbranchen trængte til, mener museumsdirektør Ulla Tofte.
”Tilbuddet har været en investering for kulturlivet. Efter en sommer med så stor en interesse for kulturlivet hos den danske befolkning, skal vi nu gøre alt, hvad vi kan, for at få folk til at komme igen”, siger hun.
M/S Museet for Søfart har i løbet af sommeren gennemført flere publikumsundersøgelser, som de nu skal bearbejde med henblik på at få mere viden om gæsternes bevæggrund for at besøge netop dem denne juli.