Spring menu over
Dansk Magisterforening

DTU skal igen spare stort millionbeløb: Kan ramme de løstansatte

Den centrale administrationsbygning 101 på DTU. Fyringer

© Foto: Vibeke Hempler/DTU

Del artikel:

Store underskud får Danmarks Tekniske Universitet til stoppe nye ansættelser og indkøb af udstyr. Midlertidigt ansatte vil ikke få forlænget deres stillinger.

Danmarks Tekniske Universitet er endnu en gang i store økonomiske problemer og skal spare 130 millioner i budgettet til 2021. Det oplyste rektor på et ekstraordinært møde i universitetets hovedsamarbejdsudvalg den 12. juni.

Alene coronakrisen har medført et tab på 60 millioner kroner i år, fordi der er kommet færre udvekslingsstuderende til universitetet, og der har været øgede udgifter til for eksempel rengøring og håndsprit på campus.

Oven i det forudser rektor et tab af indkomst fra eksterne forskningsprojekter, fordi flere virksomheder har udsat deres projekter hos DTU.

Dertil venter næste år en stor millionregning til rengøring af den nu lukkede forskningsstation på Lindholm, hvor DTU i flere år har haft ansvaret for Statens Veterinære Forsøgsstation, hvor man har forsket og diagnosticeret virussygdomme hos husdyr.

Derfor har DTU’s ledelse valgt at skære helt ind til benet for at undgå fyringer, fremgår det i den skriftlige orientering fra ledelsen. Der er indført ansættelsesstop, forlængelser af forskningsaftaler er sat på standby, og der vil foreløbigt ikke blive indkøbt nyt udstyr.

Midlertidigt ansatte vil ikke blive forlænget

Ansættelsesstoppet gælder alle stillinger udover professorater, ph.d.-studerende og stillinger, der er fuldt finansierede af eksterne aktører.

Det fremgår af referatet fra mødet i hovedsamarbejdsudvalget, at det også gælder tidsbegrænsede kontrakter, der derfor ikke vil blive forlænget.
Ansættelsesstoppet forventes at stå ved magt i hvert fald til udgangen af året, hvor man har et tydeligere billede af omkostningerne grundet corona, lyder det fra ledelsen.

Beslutningen er blevet taget godt imod af tillidsrepræsentanterne, der er enige i beslutningen, selv om den er drastisk. Det fortæller tillidsrepræsentant Nina Kjærgaard til Magisterbladet.

”iblandt os tillidsrepræsentanter opfattes det som rettidig omhu. Der var generel opbakning til tiltaget, for at begrænse antallet af fyringer”, siger hun.

DTU har været ramt af 7 afskedigelsesrunder i år, indtil videre. Den seneste tilbage i maj, hvor op mod 30 medarbejdere på fødevareinstituttet måtte afskediges.