”Vi kommer til at reservere tid for at gå på museum”
© Foto: Arbejdermuseet
Statens Serum Institut forudser social distancering i mindst et år. Arbejdermuseets direktør mener godt, det kan lade sig gøre at åbne museet under de forudsætninger. Det skal det.
Danskerne skal forberede sig på mindst et år med social distancering.
Sådan lød den opsigtsvækkende melding fra Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serums Institut, i et interview i Berlingske i weekenden.
På spørgsmålet om, at vi ”ret længe” skal skyde en hvid pil efter koncerter, teaterforestillinger og andre store begivenheder, hvor mange mennesker forsamles, svarer han:
”Ja, det kan godt være. Eller så er det måske noget, der kan tages op i mindre format. Måske kan man også finde ud af måder at tage på eksempelvis Louisiana, hvor man ikke lukker så mange ind ad gangen. Vi kan selvfølgelig ikke lukke alt ned, indtil vi har en vaccine, men det skal ske under den forudsætning, at folk kan holde afstand. Men der er nok også nogle ting, der ikke kan genoptages, før vi har en vaccine”.
Den kedelige udmelding blev ikke vel modtaget hos spillestederne.
”Perspektiverne ved et års nedlukning for den kulturelle værdikæde er ... man kan roligt sige, at kæden er røget af”, lød det fra spillestedet Vegas direktør Steen Jørgensen, mens interesseorganisationen Dansk Live karakteriserede seruminstituttets udmelding som ”unødvendig dommedagssnak”.
På Arbejdermuseet har direktør Søren Bak-Jensen følgende at sige til Kåre Mølbaks advarsler:
”Vi bakker jo op Sundhedsstyrelsens retningslinjer og fagkundskaben, og vi skal se os selv som en del af et større billede i forhold til at hindre smittespredningen Men når det er sagt, tror jeg, at mange mennesker savner at få den personlige refleksion og de fælles oplevelser, som man kan få på et museum”.
Arbejdermuseet: Vi kan godt få det til at fungere
Det med den fælles oplevelse skal forstås helt bogstaveligt. Søren Bak-Jensen har tidligere karakteriseret Arbejdermuseet som et socialt museum, fordi intet andet museum i samme grad besøges af gæster, som angiver at være kommet der sammen med andre.
Han har også fremhævet, at museets gæster i højere grad end gennemsnittet taler med andre besøgende på museet under deres besøg.
”Så det er klart, at når man skal holde sig fra hinanden, vil det påvirke os rigtig meget”, siger Søren Bak-Jensen.
Tiltag som en begrænsning i antallet af samtidige besøgende, ekstra rengøring og udvidede åbningstider indgår i hans overvejelser for, hvordan det gradvist vil blive muligt at besøge museet igen.
”Det hele handler om at få skabt mere afstand, og så er tid en vigtig ressource. Normalt har vi åbent til kl. 16 og onsdag til kl. 19, men hvis vi kan udvide åbningstiden, kan vi også reducere antallet af samtidige besøgende. Vi vil også se, at man bestiller en tid til at gå på museet. Time slots kan både styrke vores planlægning og sikre, at gæsterne ikke går forgæves”, siger Søren Bak-Jensen.
Men det bliver et logistisk puslespil.
Museets faste udstilling er, som Søren Bak-Jensen påpeger, lejligheder fra tidligere perioder, hvor danske lønmodtagere levede under helt andre forhold end i dag.
Intet alternativ til at åbne op
”Samtidig er vi et museum, der lægge vægt på, at historien skal sanses og røres ved. Så det giver sig selv, at vi for at reducere risikoen for smittespredning kommer til at bruge store ressourcer. Så det bliver meget kompliceret”.
Men der er ikke noget alternativ, mener Søren Bak Jensen. Arbejdermuseet er et af de museer, der har flest besøg af skoleklasser. Om det nu skal være slut, er op til politikerne.
”Man skal overveje, hvordan man vil sørge for, at det enestående samarbejde, der om undervisningen på kulturinstitutionerne, ikke bliver en af de aktiviteter, der forsvinder som følge af behovet for at begrænse smittespredningen. Gennem undervisningsarbejdet er vi med til at grundlægge gode kulturvaner i den brede befolkning. Det kræver politisk vilje, for det vil helt sikkert blive dyrere at fastholde møder med kultur og kunst som en vigtig del af alle børns undervisning og opvækst”.
Danske Museer: Gode grunde til at åbne
Ifølge en undersøgelse som Organisationen af Danske Museer, ODM, offentliggjorde 17. april, er ni ud af ti museer klar til at åbne 11. maj, som tvangslukningen foreløbig løber til.
Som grunde til at genåbne museerne anfører ODM blandt andet:
- Museerne har allerede systemer til at regulere og håndtere publikumsadgang, så gæster kan færdes sikkert, både inde og ude
- Mange museer, ikke alene frilandsmuseerne, har store udendørsarealer med god plads
- Det er lærerigt – og skolerne efterspørger allerede museernes læringsaktiviteter, hvilket i sig selv er en god måde at sprede eleverne på
ODM har tidligere til Kulturmonitor beskrevet en genåbning, som “noget, der kan gøres enkelt og sikkert” og som “ligger lige til højrebenet”, hvorimod kulturminister Joy Mogensen (S) over for Politiken har understreget, at en genåbning ”afhænger helt af sundhedsmyndighedernes vurdering af udviklingen, som regeringen vurderer samlet og i dialog med Folketingets andre partier".
Ifølge ODM’s direktør, Niels M. Jensen, ændrer seruminstituttets udmelding om social distance i et år ikke ved museernes fremtidsudsigter. Han peger i Berlingske på, at museerne allerede er i gang med at lave planer for en genåbning på nye præmisser.
”De steder, hvor der er stort publikumsflow, skal man selvfølgelig gentænke hele indgangspartiet, så man kan overholde kravene om afstand. Der vil være økonomiske omkostninger forbundet ved at skulle indrette sig til udmeldingerne. Ved større museer står man meget tæt, så der vil man skulle arrangere sig anderledes og med måske færre gæster”, siger han.