Dansk Magisterforening

Corona: Nu hæver svenskerne dagpengene med 30 pct.

© Foto: Scanpix

Del artikel:

I Danmark har regeringen hævet lønkompensationen, og det samme bør være tilfældet for dagpengene, mener fagforeninger og a-kasser. Nu har svenskerne hævet dagpengesatsen frem til nytår.

Regeringen og folketingets partier har indført lønkompensation og siden hævet den til 30.000 kr. Og eftersom tusindvis af danskere melder sig ledige på grund af regeringens lockdown, bør også dagpengesatsen hæves, mener a-kasserne og fagforeninger.

3F’s forbundsformand Per Christensen har foreslået at hæve dagpengene til 25.000 kr. om måneden for alle dagpengemodtagere de næste tre måneder.

Og selvom beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) allerede i januar, og altså før krisen, sagde til Ritzau, at regeringen efter flere års forringelser ønskede at hæve dagpengenes kompensationsgrad, lød det samtidig fra ministeren, at andre prioriteringer var vigtigere.

”Det, der står øverst i 2020, er ret til tidlig tilbagetrækning, bedre normeringer i daginstitutioner, klima og velfærd”, sagde Peter Hummelgaard.

Selvom de dagsordner nu er fejet af bordet, lyder meldingen fra Peter Hummelgaard, at den hastigt voksende ledighed under den omfattende corona-lockdown ikke vil give ekstra tillæg i dagpengene.

"Det er ikke noget, vi på nuværende tidspunkt arbejder med", siger Peter Hummelgaard til Finans.

Ifølge DI, der har regnet på nye tal fra beskæftigelsesministeriet, faldt beskæftigelsen med 35.000 personer i marts, hvilket langt overgår den hidtil værste måned med et fald på 14.000 personer i 2009.

A-kasser: Ubalance i nødpakker

Mens den danske regering altså foreløbig ikke følger fagbevægelsens opfordringer, har den svenske regering netop fremsat et forslag, der hæver dagpengene som følge af den stærkt voksende ledighed. Den højeste svenske dagpengesats forhøjes midlertidigt med 30 procent i de første 100 ledighedsdage.

Det svarer til, at en svensker, der har tjent 33.000 svenske kroner om måneden, nu kan få 26.000 kr. i stedet for 20.020 kr.

Ændringen, der ventes at koste 5,3 mia. kr., vil også betyde, at medlemsperioden i en a-kasse, der kræves for at blive berettiget til dagpenge, forkortes fra 12 til 3 måneder.

Ifølge den svenske finansminister Magdalena Andersson (S) betyder forhøjelsen, at flere ledige får dækket op til 80 procent af lønnen.

I Danske A-kasser mener chefkonsulent Michel Klos, at den danske regering bør følge det svenske eksempel. Han peger på, at de nuværende danske nødpakker har skabt en ubalance i forhold til dagpengenes kompensationsgrad.

”Det er paradoksalt, at de danske corona-initiativer har medført, at en selvstændig, som ikke har forsikret sig, kan få 23.000 kroner om måneden, mens en forsikret ledig højst kan få 19.000 kroner”, skriver han i et notat på A-kassernes hjemmeside.

Han har generelt kun ros tilovers for regeringen og de øvrige partiers tiltag, og mener samtidig, at en øget dagpengesats vil få en omgående effekt på efterspørgslen.

”De ekstra penge, som vi foreslår, at de ledige får her i krise-månederne, bliver jo med sikkerhed brugt med det samme på mad og andre udgifter, så det er penge, der ryger tilbage i samfundet øjeblikkeligt”.