Dansk Magisterforening

Hvad sker der, når vi igen må gå på museum og i biograf? Undersøgelse udpeger kommende vindere og tabere

Der kan gå længe, før værterne på Frilandsmuseet igen kan vise museet frem - også selv om museet er udendørs © Foto: Nationalmuseet

Del artikel:

Hvilke kulturtilbud vil folk benytte efter genåbningen af samfundet? En amerikansk undersøgelse giver et bud på svaret.

Der er ikke kun tale om et forsømt forår. For ikke alene har museer, biografer, teatre og spillesteder været tvangslukkede siden 13. marts, kulturbranchen har også udsigt til en sommer og et efterår uden turister, og hvor danskernes kulturvaner sandsynligvis vil ændre sig.

Som Thomas Bloch Ravn, museumsdirektør i Den Gamle By i Aarhus, tidligere har skitseret situationen: Krydstogtanløbet vil i bedste fald være stærkt reduceret, og selv om flere danskere holder ferie inden for landets grænser, vil de måske foretrække Himmelbjerget frem for Den Gamle By.

Men hvilke typer af kulturvaner vil folk - når de får muligheden - faktisk genoptage efter pandemien? Det spørgsmål har 2.299 voksne amerikanere svaret på for konsulentvirksomheden IMPACTS Research & Development, der løbende overvåger kulturvaner.

Hvis vi antager, at amerikanere og danskere tager samme forholdsregler, kan de danske kulturinstitutioner da regne med, at brugerne genoptager deres normale kulturforbrug, så snart de får lov?

Det korte svar er nej.

Det lidt længere svar er, at kulturbrugere generelt forventer at vende tilbage til deres normale adfærd efter tre til seks måneder. De forbrugere, der er vant til at besøge bestemte kulturtilbud, vil imidlertid være mere tilbøjelige til at bruge dem efter genåbningen end før. Derimod vil brugere af andre kulturtilbud i mindre grad være tilbøjelige til at vende tilbage, lyder det i undersøgelsen.

En vigtig pointe: Undersøgelsen viser ikke, om folk foretrækker én aktivitet frem for en anden, men måler hvor sandsynligt det er, at de vender tilbage til deres sædvanlige adfærd før corona-epidemien.

4 konklusioner om kulturbrugernes adfærd

På skalaen fra 1 til 100 indikerer 50, at brugerne vurderer sandsynligheden for at besøge et bestemt kulturtilbud som ”det samme”, mens 1 betyder en ”betydelig formindsket sandsynlighed”.

Colleen Dillenschneider, IMPACTS chefanalytiker, udleder fire konklusioner af resultaterne:

  1. Kulturelle oplevelser, der giver gæsterne bevægelsesfrihed – og særligt dem med udendørsarealer – vil sandsynligvis opleve øget efterspørgsel
  2. Oplevelser, der indebærer indelukkede rum - såsom scenekunstvirksomhed – vil opleve mindsket efterspørgsel
  3. Kulturtilbud, der indebærer brug af følesansen – for eksempel et science center som Experimentarium – er i farezonen
  4. Brugernes egen vurdering af deres modtagelighed overfor smitte kan spille en vigtig rolle i deres beslutning om brug af kulturtilbud. Det kan for eksempel betyde, at den klassiske musik, der typisk tiltrækker et ældre publikum, vil blive hårdere ramt

De danske forhold

Overført til danske forhold kan et friluftsmuseum som Den Gamle By således håbe på, at de danske gæster vender tilbage efter nedlukningen. Det er da også netop hvad museumsdirektør Thomas Bloch Ravn håber på.

”Selvfølgelig vil det være en fordel for os, at man ikke sidder skulder ved skulder i Den Gamle By”, siger han.

I den helt anden ende af optimisme-skalaen finder man Peter Henningsen, museumschef for Friluftsmuseet, der hører under Nationalmuseet.

For selvom han har masser af plads, hæfter han sig ved, at Frilandsmuseet i modsætning til den Gamle By er et statsligt museum. Og at der af samme grund er lange udsigter til en genåbning.

”Vi har fået at vide, at vi er statslige, og at vi derfor står sidst i køen til at åbne, fordi vi ikke kan gå konkurs. Det er den besked, vi har fået. Det er alt, vi ved”, siger Peter Henningsen.

Og selv, hvis han får lov til at åbne på et tidspunkt, er sæsonen ødelagt.

”Vi er på røven lige som resten af Nationalmuseet. Vi skal bruge et halvt år på at forberede aktiviteterne, men faktisk er alt lige nu totalt kaos, og jeg kan ikke fortælle mine medarbejdere noget. Festivalerne og de store aktiviteter, der genererer publikum, det løb er nok kørt, for vi kan ikke nå at lave aftaler. Vi bliver sikkert bare en åben park i år”, siger han.