Her fortsætter den 4-dages arbejdsuge
Aftalen om en fire-dages arbejdsuge er indgået mellem Dansk Magisterforening og Odsherred Kommune og løber i tre år. © Foto: Ulrik Jantzen
Selvom Gry Annika Jensen og hendes kollegaer i Odsherred Kommune er hjemsendt på grund af COVID-19, så fortsætter de med forsøget på en fire-dages arbejdsuge, og det fungerer, siger Gry Annika Jensen.
I disse uger er det nemt at komme i gang med arbejdsdagen for Gry Annika Jensen, der er naturgeograf i Odsherred Kommune.
”Jeg kan jo nærmest bare vælte ud af sengen og så begynde at arbejde. Det er virkelig dejligt, for så kan jeg også møde noget tidligere”, siger Gry Annika Jensen.
Normalt har hun 37 minutter i bil fra sit hjem i Roskilde til rådhuset i Højby, men i disse dage er hun såvel som resten af medarbejderne i Odsherred Kommune hjemsendt på grund af situationen med COVID-19.
Men arbejdsstationen er så også det eneste, der er ændret, da de godt 300 medarbejdere på rådhuset fortsat kører med en fire-dages arbejdsuge, hvor de arbejder længere dage frem til torsdag for så at have fri med løn fredag.
”Jeg arbejder stadig fra cirka 7 til 16 mandag til torsdag, og så holder jeg fri fredag. Det fungerer faktisk rigtig fint herhjemme, fordi jeg har mulighed for at løbe en tur midt på dagen og kan starte arbejdet tidligere om morgenen, hvis jeg har lyst til det”, fortæller Gry Annika Jensen.
I videoen kan du se Gry Annika Jensen og hendes kollega Bent Holmegaard Hansen fortælle om, hvordan de oplevede den nye firedagesuge i efteråret blot få uger efter, forsøget gik i gang.
Som en løve i et bur
Gry Annika Jensens arbejdsopgaver er dog lidt anderledes, end de plejer at være, da hun normalt kører rundt til borgere og vejleder om for eksempel vandløb eller oversvømmelser.
”Jeg er som en løve i bur lige nu. Jeg savner virkelig at kunne tage ud og hjælpe borgerne, men vi har fået besked på, at vi skal holde os hjemme, så det gør jeg selvfølgelig”, siger hun.
I stedet rådgiver hun borgerne over telefon og skriver dem på en venteliste, så hun kan tage ud til dem, når hun må igen.
”Mange er taget op til deres sommerhusgrunde i denne periode, så jeg har fået rigtig mange henvendelser og spørgsmål fra borgere, så der tikker mange mails ind”.
Odsherred Kommunes forsøg
Aftalen om en fire-dages arbejdsuge er indgået mellem Dansk Magisterforening og Odsherred Kommune og løber i tre år. Den kan opsiges med tre måneders varsel.
Medarbejderne står til rådighed for borgerne – altid efter forudgående aftale – mellem kl. 8 og 18 – i særlige tilfælde fra kl. 7 til 19.
De arbejder 35 timer fordelt på ugens fire første dage og har fri om fredagen. Dertil kommer to ugentlige timer til kompetenceudvikling.
Hvis en medarbejder ikke kan få arbejds- og privatliv til at hænge sammen, kan dialog med lederen føre til vilkår, så det kan lykkes. Alternativt kan ansættelsen fortsætte på femdagesuge.
Det er ikke intentionen, at medarbejderne gentagne gange ønsker sig ind og ud af forsøget.
Aftalen evalueres første gang i foråret 2020.
Kilde: Aftale vedr. en firedages arbejdsuge mellem DM og Odsherred Kommune
Nu, hvor Gry Annika Jensen ikke kan tage ud til borgerne, har hun i stedet tid til at udføre kontorarbejdet med at lave høringer og tilladelser.
”Faktisk har jeg opdaget, hvor meget jeg når, når jeg sidder herhjemme. Jeg når virkelig meget, når jeg ikke bliver forstyrret, og der er ro og tid til fordybelse. Men jeg har selvfølgelig heller ikke små børn”.
Gry Annika Jensen fortæller, at hun allerede inden coronakrisen var vant til at arbejde hjemmefra, men at hun nu har opdaget, hvor effektivt og rart det kan være i forbindelse med en fire-dages arbejdsuge.
”Jeg plejede at arbejde hjemmefra cirka én gang om ugen før, og jeg har altid været glad for det. Det fungerer også rigtig fint nu, så jeg drømmer om, at vi kan gøre det noget mere i fremtiden”.