Spring menu over
Dansk Magisterforening

5 gode råd: Sådan bevarer du motivationen, når du arbejder hjemmefra

Hjemmearbejde Bag Rude

© Modelfoto: Lars Bech

Del artikel:

Det kan være svært at holde at gejsten oppe, når man sidder isoleret og arbejder hjemmefra på fjerde uge. Her er karrierevejlederens bedste råd til at holde modet højt - sammen med kollegerne.

Da de omfattende nedlukninger af alt fra jobcentre til kebabhuse først ramte Danmark og sendte stort set alle akademikere på tvunget hjemmearbejde, håbede de fleste af os, at den velkendte hverdag ville vende tilbage efter nogle uger. 

Da statsminister Mette Frederiksen den 6. april - midt i fjerde uges isolation - orienterede om en "gradvis og kontrolleret åbning" af Danmark, stod det imidlertid klart, at hjemmearbejdet vil være en udbredt arbejdsform længe endnu. For "vi skal leve med mange restriktioner mange måneder endnu", og "vi skal måske for altid vænnes til at omgås hinanden på nye måder", som hun sagde.

Og det kan blive en udfordring for mange, fortæller Cecilie Burkal Cohrt, der er karrierevejleder i Dansk Magisterforening.

“Vi hører fra en del medlemmer, at det kan være svært at holde at gejsten oppe på samme måde som i begyndelsen. Ikke, fordi de arbejder mindre eller leverer en dårlig indsats. Det er bare svært at have modet med sig, når man sidder isoleret på fjerde uge”, siger Cecilie Burkal Cohrt.

“Man kan ikke længere køre udelukkende på adrenalinen og følelsen af at være i en nødsituation. Og der sker langsomt det, at arbejdet og kollegerne bliver mere distancerede end normalt, fordi vi ikke er en del af de sociale på samme måde som normalt”.  

Mennesker er ofte sociale væsener

Den grundlæggende udfordring er, at vi mennesker typisk er sociale væsener, mener hun. Så når vores fysiske arbejdsplads forsvinder, mister vi også en afgørende mulighed for at være sammen med andre. 

“For mange holder det os i gang at være sammen med andre. Når vi ikke har de sædvanlige sociale interaktioner med andre, kan vi miste følelsen af at være del af et fællesskab - en følelse, der kan være afgørende for arbejdsglæden. Og så kan vi miste modet”, siger Cecilie Burkal Cohrt og tilføjer, at der selvfølgelig også findes mennesker, der i øjeblikket trives utroligt godt med at sidde derhjemme uden pres for social interaktion.

Det er et udpræget kendetegn hos akademikere, at de er drevet af at gøre en forskel. Den drivkraft kan også blive udfordret lige nu, siger hun.

“Når coronavirussen er det eneste, der fylder i netnyhederne, kan man føle, at ens arbejde ikke gør nogen særlig forskel, hvis det ikke handler direkte om corona - også selv om man normalt godt ved, at det er vigtigt. For du er jo ikke intensivsygeplejerske, og hvad du bidrager du så egentlig med lige nu, tænker man måske”, siger hun. 

Det kan være særligt svært for nyuddannede, der er i deres første job - eller andre, der kun har været kort tid i deres stilling, forklarer hun.

“Hvis du er nyuddannet eller bare nyansat, er du særligt udfordret i den her tid, fordi du ikke har lært koderne på arbejdspladsen at kende endnu. Du har ikke opbygget de tætte relationer med kolleger og chefer, og du er ikke rutineret nok til at klare det hele selv. Jo mere, du har brug for sparring, jo vigtigere er det daglige fællesskab”, siger hun.

Sådan holder du gejsten oppe, når du sidder derhjemme 

Her er karrierevejlederens fem bedste råd til at sikre motivation inden for hjemmets fire vægge.

1. Dyrk de digitale fællesskaber

Spørg dine kolleger, om de er med på at starte arbejdsdagen sammen over Skype, Zoom eller Teams - hvad I nu bruger på jeres arbejdsplads. Det er vigtigt, at I både kan se og høre hinanden. Det gør, at I kan mærke hinanden bedre.

Måske tjekker I lige ind kl. 9 for at høre, hvordan I har det hver især. Måske holder i kaffepause sammen to gange om ugen, laver fredagsbar eller spiser frokost over video. Sørg for, at det hele ikke handler om faglige møder, så I får oplevelsen af at være et social fællesskab.

Der er ikke noget galt i at foreslå det, selv om du er ny - det viser bare engagement. Og hvis du er kollega, så vær med på idéen også selvom det ikke er din tætteste kollega, der foreslår det.  

2. Husk på, hvad der driver dig

Sæt dig ned og tænk over, hvad der plejer at motivere dig i jobbet. Hvornår har du en god dag? Hvad er det for opgaver, der er særligt givende for dig? Hvad gør dig glad? Du kan skrive det ned, hvis det hjælper med at sætte tankerne i gang. 

Prøv så at prioritere at lave de her opgaver hver dag så vidt mulig, bare i et eller andet omfang. Bare så du hele tiden mærker gejsten og det, du virkelig brænder for.

3. Byd ind med idéer

Virksomhederne har aldrig været mere åbne over for hurtig omstilling, end de er lige nu. I den situation har du måske nemmere end normalt ved at byde ind med nye idéer - og det at få gjort sine idéer til handling er noget af det mest motiverende, der er.

Det kan bare være at bruge fem minutter på at formulere sin tanke i en mail eller ringe chefen op. Længere behøver det ikke tage. I bedste tilfælde er du med til at løse et problem. I værste tilfælde får du bare et afslag, men viser, at du er en engageret medarbejder. Der er intet at tabe.

4. Skab rutiner i hverdagen

I en situation, hvor alle de sædvanlige rammer for arbejdet er forsvundet, kan det hele hurtigt blive uoverskueligt. Det er nemt at ramme muren, hvis tingene flyder sammen. Derfor kan det være klogt at sikre sig nogle nye holdepunkter i hverdagen. 

Find en fast rutine for, hvordan du står op og kommer i gang med arbejdsdagen. Sørg for at have faste pauser undervejs. Og så er det en god idé med et overgangsritual, der markerer slutningen på arbejdsdagen. Det kan være at gå en god tur ved fyraften. 

Todo-lister er endnu vigtigere nu. Slut gerne arbejdsdagen af med at skrive ned, hvad du skal have klaret dagen efter, så du ved fra morgenstunden, hvad du skal give dig i kast med. Den kan også være motiverende at krydse af på listen i takt med, at du bliver færdig med dine opgaver. 

For nyuddannede giver det mening at tænke tilbage på specialeprocessen. Hvordan organiserede du dig dengang? Hvad holdt dig oppe undervejs?

5. Tal med din leder

Vi ved, det er motiverende at få feedback. Men når vi ikke ser hinanden til daglig, kan det være noget af det, der forsvinder i farten. Det er en af grundene til, at det er vigtigt at være i løbende dialog med sin leder. Tag fat i ham eller hende og fortæl, hvad du har brug for nu. Er der noget, du er usikker på? Noget, du gerne vil have afklaret? Hvad kan hjælpe dig med at holde motivationen oppe?

For nogle af vores medlemmer har det hjulpet at have faste telefonaftaler med deres leder eller det kan være et godt holdepunkt, hvis man et par gange om ugen sender sin leder en liste over, hvad man har lavet og har planlagt fremover.

Særligt til børnefamilierne

Det er ikke mindst børnefamilierne, der har skullet finde nye måder at arbejde på - og som kan være pressede på at få tingene til at hænge sammen.

Her har Mette Frederiksen imidlertid bebudet, at daginstitutioner og de mindste klasser i folkeskolen bliver åbnet op igen. Men hvis coronavirussen igen spreder sig for hurtigt - eller hvis de yngste familiemedlemmer bliver bare det mindste snottede - bliver de sendt hjem igen.

I den situation kan det være en god idé at sænke sine forventninger til, hvad man kan nå som både medarbejder og forælder, mener en anden karrierevejleder, Thomas Graversen.

"Jeg plejer at sige, at det starter med, at vi sænker forventningerne til, hvad vi kan. Det gælder for eksempel i forhold til lektier og skolebørn. Du behøver ikke være en superlærer. Man kommer langt med ikke at forvente at kopiere skolelæreren og i stedet indgå i en dialog med sine børn og bare lytte til, hvad de tænker om det hele”, siger han.

Fakta: Godtgørelse for arbejsskader osv.

I 2018 tilkendte Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen) godtgørelse og erstatning for arbejdsulykker og erhvervssygdomme for samlet 4,3 milliarder kroner. 32.198 nye sager blev registreret, hvilket svarer til 2.743 om måneden.