Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ny analyse: Deltidsansatte har dårligere helbred

Træt studerende

© Thought Catalog/Unsplash.com

Del artikel:

Deltidsansatte akademikere er mere stressede end de fuldtidsansatte, viser ny analyse. Det handler om usikkerhed i arbejdslivet og for store forventninger fra kolleger, siger eksperter.

Vidensarbejdere har dårligere helbred, hvis de arbejder på deltid. De har flere stress- og angstrelaterede symptomer, har oftere svært ved at sove og er generelt mere trætte end de fastansatte. Det viser en ny analyse fra Teknologisk Institut, som er lavet i samarbejde med RUC.

Kollegernes forventninger er en af grundene til, at deltidsansatte vidensmedarbejdere på arbejdspladserne føler sig mere stressede end deres kolleger. Det mener ph.d. og seniorspecialist Tine Andersen fra Teknologisk Institut, der er medforfatter af rapporten.

”På nogle arbejdspladser er der en tendens til, at de fuldtidsansatte kolleger forventer det samme af dem, der er på deltid, fordi de simpelthen glemmer at vedkommende er på deltid”, siger hun.

Usikkerheden stresser deltidsansatte

Thomas P. Boje, professor i sociologi og arbejdsmarked på Roskilde Universitet, peger på, at det er usikkerheden, der gør de deltidsansatte stressede.

”Den vigtigste årsag er usikkerheden. Langt de fleste deltidsansatte er i en usikker situation. De deltidsansatte er hele tiden i en situation, hvor de skal sikre sig, at de også har et arbejde i morgen”, siger Thomas P. Boje.

”Deltidsansatte og tidsbegrænsede ansættelser hænger i et vist omfang sammen. Når man er deltidsansat har man hele tiden muligheden for at blive arbejdsløs, så det er kombinationen af, at de er deltidsansatte, og at de er tidsbegrænsede, der gør folk stressede”, siger han.

 

”På nogle arbejdspladser er der en tendens til, at de fultidsansatte kolleger forventer det samme af dem, der er på deltid, fordi de simpelthen glemmer at vedkommende er på deltid”

Tine Andersen, ph.d. og seniorspecialist

Mindre stress blandt de mest travle

I rapporten fremgår det også, at medarbejdere med over 42 timer om ugen ikke har samme problemer med stress- og angstrelaterede symptomer, som deltidsmedarbejderne har. Tine Andersen mener, at det handler om arbejdsglæde.

”Ved første øjekast virker det paradoksalt, men hvis man tænker lidt over det, så kan man sige, at hvis man arbejder mere end 42 timer om ugen, så er det måske fordi man giver sig tid til at løse opgaverne ordentligt. Man kan forestille sig, at der er nogle, der har det rigtig godt med at arbejde så meget”, siger Tine Andersen.

Om analysen:

Analysen belyser videnarbejdernes arbejdsmiljø og arbejdsforhold.

Analysen er en del af forskningsprojektet Socialt Innovativt Vidensarbejde - SIV, der ledes af Institut for Mennesker og Teknologi, RUC. Delvist finansieret af Innovationsfonden.

Tallene i analysen er baseret på undersøgelsen Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark, der er foretaget af det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.  Der er data fra 50-60.000 personer, der har svaret på spørgeskemaer i årene 2012, 2014 og 2016