3 danske forskere er mulige nobelpristagere
Københavns Unversitet har tre forskere ansat, som kan stå foran at modtage en nobelpris i december. Modtagerne af hædersprisen offentliggøres fra den 7.-14. oktober. © Henrik Montgomery, Ritzau Scanpix
Københavns Universitet har tre forskere ansat indenfor kemi og økonomi, som i midten af oktober måned kan udråbes som modtager af en nobelpris. Det vurderer det amerikanske analysefirma Clarivate Analytics.
I midten af oktober måned offentliggøres de kommende vindere af nobelprisen, som er en af de mest prestigefyldte hæderspriser, der anerkender en særlig videnskabelig eller kulturel indsats.
19 forskere kan stå foran at få en nobelpris og tre af dem er danske. Det vurderer det amerikanske analysefirma Clarivate Analytics på baggrund af analyser fra det bibliometriske analyseinstitut Institute for Scientific Information (ISI).
Fælles for de i alt 19 udpegede forskere er, at deres arbejde anses for at være på Nobel-niveau. ISI har siden 2002 hvert år givet sit bud på nobelmodtagere, og 50 gange har ISI-analytikere ramt rigtigt.
De tre danske forskere, som kan stå foran at modtage Nobelprisen, er indenfor kemi professor Morten P. Meldal, som har bridraget til syntetisk organisk +kemi, hvor modulære reaktioner giver mulighed for, at kombinationer af små enheder kan skabe en lang række nye og nyttige forbindelser.
De to andre danskere er indenfor økonomi professor emeritus Søren Johansen og professor emeritus Katarina Juselius, der begge er tilknyttet Økonomisk Institut, som har bidraget til udviklingen af den cointegrerede VAR-metode, der giver en fleksibel ramme til undersøgelse af kort- og langtidseffekter i økonomiske tidsseriedata.
Alle tre er forskere ved Københavns Universitet.
13 danskere har fået en nobelpris
I 2019 er 10 af de 19 mulige honorerede forskere tilknyttet førende akademiske institutioner i USA. De resterende kommer fra Østrig, Tyskland, Israel, Holland, Storbritannien og altså Danmark.
13 danskere har indtil i dag modtaget en nobelpris. Det skete første gang i 1903 til Niels Finsen i fysiologi eller medicin og senest i 1997 til Jens Christian Skou i kemi.
Nobelprisen er blevet uddelt årligt siden 1901 på den 10. december, som er Alfreds Nobels dødsdag. Det er opfinderen bag dynamitten, som lægger navn til prisen, og som også selv stiftede de fem oprindelige priser i fysik, kemi, medicin, litteratur og fredsprisen.
Nobelprisen er i dag bredt anerkendt, som den mest prestigefyldte æresbevisning indenfor områderne litteratur, medicin, fred, fysik, kemi og økonomi.
Nobelpris i litteratur aflyst i 2018
I 2018 blev der ikke uddelt en nobelpris i litteratur på grund af en skandalesag, hvor 18 kvinder fortalte, at de havde været udsat for seksuel chikane og overgreb af den fransk-svenske teaterinstruktør Jean-Claude Arnault, som er gift med Katarina Frostenson, der senere trådte ud af Svenska Akademien, som står for den årlige uddeling af nobelprisen i litteratur. Hun blev blandt andet mistænkt for at have misbrugt sin stilling og videregivet oplysninger til sin mand om kommende nobelpristagere.
Arnault blev anklaget og senere dømt for voldtægt, og det fik Svenska Akademien til at aflyse uddelingen af nobelprisen i litteratur det år.
13 danske nobelpris-modtagere
Niels Finsen, Nobelprisen i fysiologi eller medicin, 1903
Fredrik Bajer, Nobels fredspris, 1908
Henrik Pontoppidan & Karl Gjellerup, Nobelprisen i litteratur, 1917
August Krogh, Nobelprisen i fysiologi eller medicin, 1920
Niels Bohr, Nobelprisen i fysik, 1922
Johannes Fibiger, Nobelprisen i fysiologi eller medicin, 1926
Henrik Dam, Nobelprisen i fysiologi eller medicin, 1943
George de Hevesy, Nobelprisen i kemi, 1943
Johannes V. Jensen, Nobelprisen i litteratur, 1944
Aage Bohr, Nobelprisen i fysik, 1975
Ben Roy Mottelson, Nobelprisen i fysik, 1975
Niels K. Jerne, Nobelprisen i fysiologi eller medicin, 1984
Jens Christian Skou, Nobelprisen i kemi, 1997
Kilde: Københavns Universitet