Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ledelsen fjerner 1. maj som betalt fridag på Københavns Universitet

Billede af 1. maj

© Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Del artikel:

På Københavns Universitet er den 1. maj ikke længere en betalt fridag. Arbejdsmarkedsforsker kalder det i strid med overenskomsten. ”Et ideologisk felttog”, mener formand for DM Viden.

Ledelsen på Københavns Universitet har fjernet den 1. maj som en betalt fridag. Det fik medarbejderne at vide i går, 23. oktober. Det har ellers været en betalt fridag lige siden 1963 og fremgår af universitets medarbejderguide.

Det vil spare universitetet for cirka otte millioner kroner om året, siger ledelsen.

Beslutningen er taget i strid med medarbejdernes ønsker. Og ledelsen har ikke ønsket at forhandle om sagen, siger fællestillidsrepræsentant for AC-TAP på Københavns Universitet, Signe Møller Johansen.

”Det er ekstremt demotiverende for medarbejderne, og det skader samarbejdet med ledelsen. Jeg havde indsamlet et hav af ideer fra medarbejderne, som jeg ville tage med til eventuelle forhandlinger, men ledelsen på Københavns Universitet vil ikke forhandle. De siger nærmest: ”Vi hører, hvad I siger, men det er sådan her, det bliver”, siger Signe Møller Johansen.

”Det er et brud på den psykologiske kontrakt mellem ledelsen og medarbejderne. Jeg er bange for, at medarbejderne bliver mindre effektive og fleksible. Hvis det er tilfældet vinder Københavns Universitet ingenting ved beslutningen”, siger hun.

Københavns Universitet vil stå dårligere efter denne beslutning, mener Olav W. Bertelsen, formand for DM Viden.

”Københavns Universitet påstår, at der ligger en kæmpe besparelse.  Det tvivler jeg stærkt på. For VIP’erne og AC-TAP’erne kommer det ikke til at gøre en forskel i arbejdsmængden. Det er så lille en forskel i det store regnskab, det kommer til at udgøre i forhold til, hvor mange medarbejdere, der bliver demotiverede på grund af opsigelsen af 1. maj som fridag”, siger hun.

Lønnedgang uden kompensation

Både ledelsen og de ansatte har tidligere anset fridagen for at være en praksis, som de var "retligt forpligtet til at følge", står det i et notat fra et møde i Hovedsamarbejdsudvalget den 18. september. Det har Forskerforum skrevet.

Det er da også i strid med overenskomsten at fjerne den betale fridag på Københavns Universitet, vurderer arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet i fagmediet A4 Nu.

”Hvis Københavns Universitet ikke har gjort indsigelser i løbet af de seneste 25 år, så kan medarbejderne slæbe universitetet i arbejdsretten”, siger Henning Jørgensen til A4 Nu.

Fælles-TR Signe Møller Johansen håber derfor, at de faglige organisationer tager kampen op.

”Jeg håber vores faglige organisationer kommer os til undsætning, og at de vil strække sig langt for at forfølge sagen juridisk. Det er en 0,5 procent lønnedgang uden nogen form for kompensation”, siger hun.

Et politisk statement

I sagsfremstillingen fremgår det, at ledelsen har tre forklaringer på, hvorfor den betalte fridag skal fjernes:

  • Universitetet skal fremstå politisk neutralt, og det er et ”politisk statement” at have betalt fri 1. maj
  • KU ”må være sig omkostningsbevidst i forhold til omfanget af betalte fridage”
  • Man vil følge Moderniseringsstyrelsens anbefaling om, at 1. maj ikke skal være en betalt fridag

Olav W. Bertelsen mener, at Københavns Universitet netop bliver politiske med denne udmelding.

”Det er noget vrøvl at kalde 1. maj for noget politisk. Det er en fejring af fagbevægelsen. Fagbevægelsen er grunden til, at vi har et velfungerende arbejdsmarked i Danmark”, siger han.

”Når Københavns Universitet opsiger 1. maj som betalt fridag, så står det tilbage som et ideologisk felttog, hvor man ikke anerkender fagbevægelsen”.

Artiklen opdateres...