Dansk Magisterforening

Kontroversielt forslag: Det offentlige må ikke ansætte akademikere i administrationen

"De akademikere, vi gerne vil have væk, er dem, der går i vejen for det rigtige arbejde", siger Dennis Nørmark, der ønsker ansættelsesstop for akademikere i den offentlige sektor © Foto: Lars Bech

Del artikel:

Akademikere skaber pseudoarbejde i det offentlige. Derfor bør politikerne indføre ansættelsestop for akademikere og lave en lang række universitetsuddannelser om til professionsuddannelser, mener to debattører. "Akademikerbashing", lyder kritikken.

Der er for mange akademikere i det offentlige, og resultatet er en "vildtvoksende administration" fyldt med pseudoarbejde - altså meningsløst arbejde uden værdi. 

Det skriver antropolog Dennis Nørmark, der også har blogget her på Magisterbladet, og filosof Anders Fogh Jensen i et debatindlæg i Politiken.

"Vi kommer ikke uden om, at meget pseudoarbejde er arbejde, der opfindes af administrationsfolk, og som plager de ansatte, der rent faktisk udfører kerneopgaven", skriver de to, der har skrevet bogen "Pseudoarbejde - hvordan vi fik travlt med at lave ingenting".

”Det er synd for akademikerne, der bliver nødt til at bilde sig selv ind, at det nye visionsprojekt for kommunen er vigtigt, når alle ved, at det ikke er det; det er synd for alle dem, der skal plages med workshops og læse ligegyldige papirer om projektet; og det er synd for skatteyderne, der indirekte skal betale for dette beskæftigelsesprojekt”, skriver de.

"Vi kommer ikke uden om, at meget pseudoarbejde er arbejde, der opfindes af administrationsfolk, og som plager de ansatte, der rent faktisk udfører kerneopgaven"

Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen

Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen har otte forslag til at bekæmpe såkaldt pseudoarbejde i det offentlige. Forslagene er stilet til statsminister Mette Frederiksen, som op til de igangværende finanslovsforhandlinger har talte om at bekæmpe pseudoarbejde og begrænse brugen af konsulenter.

Deres fjerde forslag er måske det mest kontroversielle: Ikke flere akademikere.

”Akademikere ansætter akademikere, så der er kun én måde at stoppe ræset på, hvis hovedet ikke skal ende med at blive større end kroppen – og det er igennem et ansættelsesstop for akademikere i administrationen”, skriver Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen.

Derudover skal universiteterne optage færre nye studerende, og de fleste kandidatuddannelser skal laves om til tre-årige professionsbacheloruddannelser med to semestres filosofikum i tillæg, lyder det.

"Vanvittigt at bashe akademikere"

Debatindlægget er blevet flittigt delt på de sociale medier - ikke mindst af næstformanden i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Bente Sorgenfrey. Men idéen om, at akademikere skaber pseudoarbejde i det offentlige, møder også hård kritik fra flere sider.

”Deres akademikerhad og forslag om at begrænse antallet af studerende hviler på fordomme og manglende indsigt i, hvordan moderne organisationer fungerer, og hvad der er behov for. F.eks. er deres påstand om, at flere uddannede akademikere skulle betyde et fald i kvaliteten af kandidaterne, fuldstændig uden dokumentation og ekstremt elitær”, skriver Paul Metelmann, der er ekstern lektor på Roskilde Universitet, i en kommentar til debatindlægget.

De to debattørers forslag er "populistisk akademikerbashing", mener Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.

"Er miljøkontrol, kulturformidling, læger og undervisning unyttigt? Stop forsimpling Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen. Der er brug for alle faggrupper!", skriver hun på Twitter.

Hun bliver bakket op af formanden for DM Offentlig, Anne Pors.

Forslaget er udtryk for "en helt igennem eklatant hetzt af ikke blot en faggruppe, men et helt uddannelsesniveau. Vanvittigt at bashe akademikere, skabe utryghed og splittelse. Akademikere skaber også værdi for samfundet", skriver hun.

Nørmark: "Vi ønsker ikke et blodbad"

Dennis Nørmark tager kritikken med ro. Målet med forslaget om et ansættelsesstop for akademikere handler ikke om at udskamme akademikere, men om at gøre den offentlige sektor mere fokuseret på det, som borgerne har brug for, siger han til Magisterbladet.
Dennis Nørmark, jeres forslag bliver kritiseret for at være unuanceret. Hvilke akademikere er det mere konkret, I vil have ud af det offentlige?

”Det er dem, der sidder i administrationen og stabsfunktioner. De akademikere, vi gerne vil have væk, er dem, der går i vejen for det rigtige arbejde. Dem, der konstant beder andre om at føde nye dokumenter og kvalitetsstandarder ind til spektakulære innovationsprojekter, som ikke har nogen reel værdi for borgerne. Det er dem, vi er efter”, siger Dennis Nørmark.
”Vi er ikke efter de akademikere, der er ude i driften, hvor de løser opgaver, som giver rigtig god mening for borgerne. Dem er der masser af, og dem vil der naturligvis komme flere af fremover”, siger han.
”Vi har i en offentlige sektor nogle akademikere ansat til ret høje lønninger, som selv ringer til mig og fortæller, hvor udsigtsløst og tåbeligt det er, at de skal opdatere intranettet hele tiden eller lave endnu en rapport om brugerinddragelse”, siger Dennis Nørmark.
Men handler pseudoarbejde i det offentlige ikke mere om den politiske styring end om den uddannelse, de ansatte har?
”Jo, det gør det. Det er måle- og incitamentsstrukturer, der er skruet forket sammen, så de ansatte bliver målt på ting, der ikke er meningsfulde. Det er også derfor, vi har en række andre forslag til at forbedre den offentlige sektor – blandt at fjerne resultatkontrakterne, som får de offentlige institutioner til at gå mere op i måltal og tidsfrister end om at give borgerne det, de egentlig vil have”, siger Dennis Nørmark.
"De akademikere, vi gerne vil have væk, er dem, der går i vejen for det rigtige arbejde. Dem, der konstant beder andre om at føde nye dokumenter og kvalitetsstandarder ind til spektakulære innovationsprojekter"

Dennis Nørmark

Dennis Nørmark har tidligere argumenteret for, at der er brug for humanisternes "semikolde hænder" i det offentlige.

"Vi er ikke plejepersonalet eller den trøstende skulder. Vi er til gengæld dem, der kan administrere og forstå mennesker ud fra en langt mere dyb og indsigtsfuld position, end man kan have, når man ser på menneskeheden igennem et excel-ark", skrev han i Magisterbladet for et par år siden.

Du har tidligere talt om, at der er brug for humanisterne i den offentlige administration. Hvordan hænger det sammen med det her forslag?
”Vi siger jo ikke, at der slet ikke er brug for akademikere i administrationen. Men nu er der bare nok. Så kan man i stedet få akademikerne ud i den private sektor, hvor vi ved fra mange undersøgelser, at de virkelig kan skabe værdi”, siger Dennis Nørmark.
”Det er på tide at foreslå noget, der er lidt mere radikalt. Det er jo ikke, fordi det er tusindtal af mennesker, der skal miste jobbet. Det er ikke, fordi vi ønsker et ikke blodbad, hvor tusindvis af akademiker skal fyres. Vi ønsker bare et større incitament til at ansætte de rigtig folk”, siger han.