Dansk Magisterforening

Danskerne: Arbejdspladser må tage ansvar for at nedbringe C02

© Colourbox

Del artikel:

Tæt på dumpekarakter. Sådan vurderer danskerne deres arbejdspladsers indsats for klimaet i en ny undersøgelse.

De danske arbejdspladser kan gøre meget mere for at nedbringe CO2-aftryk gennem eksempelvis energibesparelser og affaldssortering.

Sådan lyder meldingen i en Gallup-undersøgelse, som er foretaget blandt 1.099 danskere for Dansk Magisterforening.

I undersøgelsen siger 76 pct., at ledelsen på deres arbejdsplads bør tage ansvar for at nedbringe arbejdspladsens CO2-aftryk.

Adspurgt på en skala fra 1 til 10 i hvilken udstrækning hensyn til klimaet er indarbejdet i arbejdspladsernes mål, visioner og dagligdag, er arbejdspladerne med et gennemsnit på 4,4 tæt på at dumpe. 

Undersøgelsen tyder samtidig på, at arbejdsgiverne er dårlige til at kommunikere over for medarbejderne omkring den grønne omstilling. Eller også er de slet ikke kommet i gang. For rigtig mange danskere ved ikke, om deres arbejdsplads gør noget aktivt for at reducere klimaaftrykket. Fx svarer hver femte, at de ikke ved, om deres arbejdsplads affaldssorterer. Næsten halvdelen ved ikke, om deres kantine er klimavenlig, eller om de undgår madspild.

Ifølge Dansk Magisterforenings formand, Camilla Gregersen, viser undersøgelsen, at de danske arbejdspladser skal handle mere aktivt, når det gælder bæredygtig omstilling.

”Rigtig mange mennesker vil gerne gøre endnu mere for klimaet. Jeg håber, at ledelser og medarbejdere på de danske arbejdspladser vil tale sammen om, hvordan man kan omstille til en mere klimavenlig arbejdsdag”, siger hun.

Dansk Erhverv: God grund til at investere i klima

En undersøgelse fra Dansk Erhverv tyder på, at det især er de små virksomheder, der halter efter i den bæredygtige omstilling.

Undersøgelsen viser, at otte ud af ti af de største danske virksomheder kender FN’s verdensmål og arbejder strategisk med bæredygtighed. Det samme gælder kun lidt mindre end en tredjedel af de små og mellemstore virksomheder.

Ifølge Malene Thiele, CSR-chef i Dansk Erhverv, er der imidlertid gode grunde til at også de små og mellemstore virksomheder forholder sig til bæredygtighed. Hun peger på undersøgelser, der viser, at unge medarbejdere og de, der er på vej ind på arbejdsmarkedet, lægger stor vægt på, at virksomheder udviser ansvarlighed, fx når det gælder ansvarlighed fx når det gælder diversitet og worklife balance.

”Så der er et kæmpe potentiale for virksomhederne i at gøre sig attraktive, for de har jo brug for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Virksomhederne skal jo også tænke på deres fremtidige konkurrencesituation”, siger hun.  

”Selvom man ikke kan konkurrere med de store på lønpakken, kan man godt konkurrere på mening og ved at være en rummelig virksomhed. Når det gælder rekruttering og fastholdelse, så spiller de her spørgsmål mere og mere ind”, siger Malene Thiele.