Dansk Magisterforening

Tommy Ahlers sætter 27 millioner på højkant i Green Challenge

© Joshua Gross

Del artikel:

Den grønne omstilling kræver, at forskningen går nye veje. Derfor kan miljø- og klimaforskere nu kæmpe om 27 millioner kroner i en konkurrence, udskrevet af forskningsministeren. DTU-professor kalder ideen sjov, ”så længe midlerne ikke går fra noget andet.”

Det lugter af både X-faktor og Løvens Hule at sætte 27 millioner kroner på højkant til de bedste forskere inden for deres felt, men baggrunden for Green Challenge er langt mere alvorlig:

”Vi har brug for, at forskningen finder nye veje, hvis en række af de helt store miljø- og klimaudfordringer skal løses. Derfor udskriver jeg Green Challenge, hvor forskere skal dyste om at udvikle nye banebrydende løsninger inden for tre store udfordringer”.

Sådan forklarer uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers om baggrunden for, at han mandag skød en konkurrence om 27 millioner kroner i gang med Kronprinsesse Mary ved sin side.

Et ekstra skub til motivationen
Green Challenge skal motivere forskere til at samarbejde med virksomheder og organisationer om at udvikle kommercielle, men forskningsbaserede løsninger, der adresserer tre store miljøproblemer:

CO2-udslip, plastikaffald og madsikkerhed til en voksende befolkning.

Forskerne skal konkurrere frem mod 2023, hvor de tre hold, der er kommet længst med svar på udfordringerne, bliver belønnet med ni millioner kroner.

Professor i fysik på DTU, Peter Vesborg, var med, da Green Challenge blev lanceret i København. Han synes, det er et inspirerende initiativ.

”På DTU fysik arbejder vi i forvejen intensivt med at tage CO-molekylet og skabe det om til noget positivt, så hvis den rette idé og de rette personer kommer forbi, kunne Green Challenge sagtens give motivationen et ekstra skub”, forklarer Peter Vesborg.

Pengene kan få afgørende betydning
En konkurrence om ni millioner kommer aldrig i sig selv til at styre forskningen i en bestemt retning, understreger DTU-professoren.

”Men omvendt kan beløbet være ret afgørende for en startup, der skal ud og gøre andre investorer interesserede eller have mulighed for at udvikle en dyr prototype eller lignende. Så for de tre projekter, der vinder konkurrencen, kan pengene få afgørende betydning”, understreger Peter Vesborg.

Ideen er gammelkendt i USA, men det er første gang herhjemme, at en konkurrence bliver brugt til at drive strategisk forskning og innovation frem, skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Og selv om det også er fint, at der bliver kastet lidt royalt stjernestøv over miljøforskningen, synes Peter Vesborg fra DTU, at Green Challenge er mere end en gimmick.

”Kløften fra forskningsprojekt til licensaftale eller startup er utroligt svær. Og især inden for klimaforskningen er det vanskeligt at implementere grønne løsninger på en lille skala. Så vi hilser alle projekter og konkurrencer hjerteligt velkomne, som kan give prestige eller helt konkrete udviklingsmidler til vores forskningsfelt”, siger fysikprofessoren.