Forskningsfrihed: Forskere vil have et nyt forsvarsinstitut
© Mariusz Prsaczyk /Unsplash
Efter afsløringer om at Forsvarsministeriet havde købt sig til rosende omtale fra amerikansk tænketank, og at danske forskere oplever et pres fra ministeriet, vil en række prominente forskere nu have et nyt institut for freds- og konfliktforskning.
En række danske forskere skriver i en kronik i Berlingske, at de ønsker sig et nyt institut for freds- og konfliktforskning.
”Den nyligt offentliggjorte udredning om Danmarks krigsdeltagelse har vist, at krigsbeslutninger foretages uden et realistisk billede af det land, vi griber ind i, eller kræfterne, der er på spil i de konflikter, vi bliver en del af. Derfor har Danmark brug for et institut for freds- og konfliktforskning, der kan ruste os til at forebygge og håndtere fremtidige konflikter”, skriver gruppen af forskere, der består af Ole Wæver, Søren Schmidt, Vibeke Vindeløv, Gorm Harste, Anine Hagemann og Isabel Bramsen.
Kronikken kommer i kølvandet på, at Berlingske har afsløret, at Forsvarsministeriet har købt sig til rosende omtale fra en amerikansk tænketank, og at de danske forskere også oplever, at ministeriet presser deres forskningsfrihed.
For eksempel kommer en stor del af finansieringen til forsvarsforskning fra Forsvarsministeriet. Center for Militære Studier og Dansk Institut for Internationale Studier skal til gengæld for finansieringen fremlægge alle deres projekter til godkendelse for ministeriet.
Men også de enkelte forskere føler et pres fra ministeriet. Det fortæller bl.a. lektor på Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, til Berlingske.
”Forud for det forrige forsvarsforlig (2013-2017, red.), hvor der skulle spares, var de ekstra nervøse, og departementschefen indkaldte mig til en personlig samtale og ville gerne se mine powerpoints før en fremlæggelse i forsvarsudvalget. Det afviste jeg så med Forsvarsakademiets opbakning”, fortæller han til avisen.
Ole Wæver, der er professor i International Politik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, mener, at det vil være nemmere for forskere at arbejde selvstændigt på universitetet.
”Jeg synes, at mine kolleger på både CMS og DIIS er rigtig gode til at håndtere det, men der er ingen tvivl om, at de er i en svær situation”, siger han til Berlingske.
Forskerne foreslår, at instituttet skal bruges til at bedrive grundforskning og som taskforce for regeringen, når den har brug for hurtige analyser og briefinger.