Dansk Magisterforening

DM privat: IT-branchen overser kvalificeret arbejdskraft

© Kevin Horvat

Del artikel:

Hver anden IT-virksomhed kan ikke besætte ledige job med kvalificeret arbejdskraft, siger de i ny brancheundersøgelse. Branchen bør kigge bredere end på it-kompetencerne, når de skal hyre folk, anbefaler DM Privats formand.

IT-branchen er støvsuget for kompetente medarbejdere. 45 pct. af IT-virksomhederne har i det seneste år måttet opgive at få ledige job besat. Året før havde knap hver tredje problemer med rekrutteringen.

Det koster ordrer og eksport, lyder meldingen fra IT-virksomhederne i en undersøgelse, der er offentliggjort forud for branchens årsmøde. Undersøgelsen bygger på tilbagemeldinger fra 157 virksomheder.

Ifølge Berlingske torsdag har hver tredje IT-virksomhed måttet udlicitere opgaver, også til udlandet, i et forsøg på at følge med efterspørgslen.

Et problem for Danmark som helhed
Til avisen siger Birgitte Hass, der er administrerende direktør i organisationen IT-Branchen, at problemet er akut.

”Job bliver ikke besat og digitaliseringsopgaver bliver ikke løst. Det er et problem ikke blot for branchen, men for Danmark som helhed”, fortæller hun.

En del af manglen på kvalificeret arbejdskraft skyldes dog branchen selv. Det siger Julia Hunt, der er formand for de privat ansatte dm-medlemmer.

"Hvis du skal gøre det godt som akademiker i IT-branchen skal du kunne tænke systematisk for at forstå teknologien. Det kan mange cand.mag og cand.scient-uddannede uden IT-faglig baggrund. IT-branchen har også brug for viden om det område, de udvikler IT til, og de har brug for folk, der kan formidle og bygge bro mellem produkt og bruger”, siger Julia Hunt.

Dygtige kandidater står klar
Selv om der arbejdes med teknisk tunge projekter, betyder det ikke nødvendigvis, at alle medarbejdere behøver at have en teknisk baggrund.

Derfor kunne branchen med fordel kigge på jobansøgerne i et lidt bredere perspektiv, siger Julia Hunt.

”Det kræver dog i nogle tilfælde, at virksomhederne er villige til at investere i efteruddannelse. Men så får de også nogle dygtige kandidater med en anden uddannelsesbaggrund, der både kommer med værdifulde kompetencer og har nemt ved at sætte sig ind i nyt stof,” siger Julia Hunt.

Ifølge IT-branchens egne tal beskæftiger de danske IT-virksomheder 89.000 medarbejdere, heraf er 47.000 IT-konsulenter.