Dansk Magisterforening

Dæmningskollaps får ikke MP Pension til at trække investering

© Washington Alves/Ritzau Scanpix

Del artikel:

MP Pension er fortsat investor i mineselskabet Vale, der er ansvarlig for et dæmningskollaps i Brasilien med flere end 360 døde. Vale har i forvejen en 10 år lang historie med krænkelser af menneskerettigheder og miljø i Mozambique.

Et dæmningskollaps i Brasilien, der i januar kostede mindst 360 mennesker livet, får ikke MP Pension til at trække sin investering ud af mineselskabet Vale, hvis aktiviteter var årsag til ulykken.

Allerede i 2015 kollapsede en anden af Vales dæmninger i Brasilien, hvilket forårsagede den største miljøkatastrofe i landets historie. Men problemerne for selskabet går endnu længere tilbage i det afrikanske land Mozambique. Her har datterselskabet Vale Mozambique i 10 år forestået driften af landets største kulmine, Moatize. P.t. er selskabet i færd med at udvide minekapaciteten kraftigt i det nordvestlige hjørne af landet til stor skade for miljøet.

Det kan efterhånden være svært at forstå, hvorfor MP Pension holder fast i sine investeringer i Vale, når problemerne med selskabet har stået på igennem så mange år.

Det mener professor ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der er ekspert i investor relations.
“For en etisk investor som MP Pension er det et meget uldent signal, selskabet sender. Tålmodigheden er stor, hvis Vale igennem 10 år har krænket miljø og menneskerettigheder, men så burde man nok reagere, når der oveni sker en kæmpe katastrofe med tab af hundredvis af menneskeliv”, siger Per Nikolaj Bukh.

Indtil videre har MP Pension besluttet at sætte Vale i karantæne. Det betyder, at der ikke bliver foretaget yderligere investeringer i selskabet, før baggrunden for dæmningsulykken i januar er undersøgt til bunds, og der er rettet op på en række forhold.

Det forklarer Troels Børrild, der er chef for ansvarlige investeringer i MP Pension.

“Vi har længe været i kritisk dialog med Vale, netop fordi selskabet også har store problemer med sin minedrift i Mozambique. Nu kommer så endnu en katastrofe. Det ser ikke godt ud, og derfor går vi skridtet videre”, siger Troels Børrild.

MP Pension har direkte investeringer for godt 30 millioner kroner i mineselskabet og har derudover aktier for 23 millioner kroner i japanske Mitsui & Co., der ejer 15 procent af Vale Mozambique.

Sult, beskidt vand og forurenende støv
Ifølge ngo’en Afrika Kontakt har Vale krænket både menneske- og arbejdstagerrettigheder i forbindelse med Moatize-projektet. Samtidig bliver miljøet ødelagt af mineselskabets aktiviteter. Det forklarer Marie Hagensen, der er projektmedarbejder i Afrika Kontakt.

Med hjælp fra blandt andre Oxfam og Danwatch har Afrika Kontakt indsamlet dokumentation og forfattet en rapport om problemerne med Vales minedrift.

“1.365 husstande er blevet tvangsforflyttet til langt mindre frugtbare jorder. De lokale oplever perioder med sult, samtidig med at de skal beskytte sig mod forurenende støv med palmeblade for vinduerne i deres huse. Derudover har Moatize-projektet forurenet floderne i området, så der er meget langt til rent drikkevand”, forklarer Marie Hagensen.

Hun mener, at alle forsøg på at gå i dialog med Vale har slået fejl.

“Tværtimod, for mineselskabet har haft held med at korrumpere nogle af de lokale civilsamfundsorganisationer, så de arbejder imod lokalbefolkningens interesser”, påpeger Afrika Kontakts projektleder.

MP holder Vale fast på løfter
Situationen i området er så skrøbelig, at ngo’en har anbefalet alle danske pensionsselskaber at afbryde samarbejdet med Vale.
Sampension har fulgt anbefalingen. MP Pension har valgt at afvente en rapport om Vales fremskridt i arbejdet med miljø og menneskerettigheder. Rapporten skal være færdig inden juli, forklarer Troels Børrild.

“Vores interne team i MP Pension har været til møde med Vale i London, og vi bruger vores medejerskab af selskabet offensivt til at presse på for beslutninger, som forbedrer forholdene i Mozambique. Vale kommer med mange løfter, også når det fx gælder den fremtidige sikring af dæmningerne i Brasilien. MP Pension holder Vale fast på løfterne”, siger Troels Børrild.

Selv om MP Pension siger, at det er vigtigere at have en kritisk dialog kørende med Vale, kan dialogen også blive en sovepude, siger Per Nikolaj Bukh.

“Det er bedre at føre dialog end at være ligeglad. Men at sige, at investor gør, hvad investor kan, er forkert. For MP Pension kan jo vælge at trække sine investeringer ud”, siger Per Nikolaj Bukh.

Små, men vigtige forbedringer
Indtil videre har MP Pension opbakning til sin linje over for Vale fra blandt andre netværket Kritiske Pensionskunder. Netværket består af medlemmer af MP Pension, der holder et vågent øje med pensionsselskabets investeringsetik. Opbakningen består, selv om netværksmedlem Ole Stage medgiver, at tingene langtfra er, som de burde være.

“Vi har fulgt Vale i Mozambique et års tid. Lokalsamfundene i mineområdet er blevet forflyttet til dårlig jord og steder, der er langt fra infrastruktur. Og Vale er slet ikke åben over for dialog med lokalsamfundene og lokale organisationer”, forklarer Ole Stage.

MP Pension har spurgt netværket Kritiske Pensionskunder direkte, om selskabet skal sælge ud.

“Vores holdning er, at vi indtil videre synes, at man skal prøve at presse på og komme i dialog med Vale. Så vi bakker indtil videre op om MP Pensions investering. Men vi holder øje”, fastslår Ole Stage.

MP Pension afholder sin årlige generalforsamling lørdag den 6. april. Det foregår i Tivoli Hotel & Congress Center i København. Her kan alle medlemmer give deres besyv med, både
gennem afstemninger og fra talerstolen. Fristen for elektronisk tilmelding er den 5. april kl. 12.

Du kan læse mere på MP Pensions hjemmeside om selskabets arbejde med etisk forsvarlige investeringer.