Dansk Magisterforening

Venstre i fødselsdagshumør: Fire kovendinger og gaver til uddannelserne

Af William Leerbeck Meyer
Del artikel:

På finansminister Kristian Jensens fødselsdag er Venstre kommet med en række gaver til uddannelsessektoren. Her kan du se et overblik over venstres kovendinger på uddannelsesområdet.

”Hey, det er en god dag, det her” udbrød dekan for Samfundsvidenskab på Københavns Universitet, Mikkel Vedby Rasmussen, der var ordstyrer under en valgdebat på universitetet tirsdag.

Anledningen til dekanens glæde var ikke blot, at det var finansminister Kristian Jensens (V) fødselsdag. Venstre havde også brugt dagen på at lave kovendinger og uddele gaver til glæde for uddannelsessektoren. Uddannelsesloftet skulle fjernes, SU’en var fredet, og nu tilsluttede samtlige partier, der var til stede i debatten, sig tilsyneladende en tredje markant melding fra Venstre:

Venstre har hidtil ikke villet sige klart, om de vil videreføre det såkaldte taxameterløft, der giver ekstra penge til de tørre videnskaber, dvs. de humanistiske og samfundsvidenskabelige, igennem STÅ-midler, dvs. de midler, uddannelserne får, hver gang en studerende består et års eksaminer.

Men under debatten meldte Kristian Jensen ud, at Venstre vil videreføre taxameterløftet. Han var også åben over for at gøre det permanent, og det samme var alle andre partier tilsyneladende også.

”Hvor mange synes, at det tørre STÅ-løft skal gøres permanent? Op med grabberne!”, sagde Mikkel Vedby Rasmussen til partiernes debattører med henvisning til taxameterløftet.

Alle debattører stak hånden i vejret. 

GRAFIK: Få et overblik over partiernes kovendinger i grafikken nedenfor (artiklen fortsætter efter grafikken)

grafik

Nedenfor har vi samlet de uddannelsespolitiske kovendinger, som Venstre har lavet under valgkampen.

Usikkerhed om taxameterløft fra 2020

  • Vedtaget i 2018 af: V, C, LA og DF
  • Holder fast under valgkampen 2019: Ingen

”Regeringen vil tage stilling til spørgsmålet om at videreføre takstforhøjelsen til de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser på et senere tidspunkt”

- Søren Pind (V) i svar til folketinget som daværende uddannelses- og forskningsminister på spørgsmålet: ”Vil ministeren redegøre for, hvorfor taxameterløftet på takst 1 i FFL18 kun er videreført i to år og ikke de sædvanlige tre”

”Vi kan se, at inden for det velfærdsløfte, som Venstre har lagt op til at give, så er der råd til at fortsætte løftet af HUM og SAMF”

- Kristian Jensen (V) under debat på Københavns Universitet 21. maj 2019

FAKTA

Taxameterløftet blev indført, efter en rapport for ti år siden konkluderede, at humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser var underfinansierede. Med løftet får uddannelser som økonomi, antropologi, jura og engelsk et ekstra tilskud, hver gang en studerende består et års eksaminer. I finansloven for 2019 er taxameterløftet ikke videreført i 2020, og indtil for nyligt var der fra flere partier ingen klar udmelding om, hvorvidt det skulle fortsætte.

Årlige uddannelsesbesparelser på 2 pct:

  • Vedtaget i 2016 af: V, LA, C og DF
  • Holder fast under valgkampen 2019: C og LA

”Omprioriteringsbidraget gør det muligt for Folketinget løbende at flytte pengene derhen, hvor de anvendes bedst. Vi har nu foreslået at fastholde midlerne på uddannelses- og kulturområdet fra 2022. Det mener vi, at der både er behov for og råd til”

- Kristian Jensen (V) til Magisterbladet 5. oktober 2018

”Det var nødvendigt i fire år, men nu er dansk økonomi så stærk, at det kan fjernes allerede fra 2020”

- Kristian Jensen (V) under debat på Københavns Professionshøjskoler 21. maj 2019. Kilde: Danske Erhvervsskoler og – Gymnasier.

FAKTA

Med det såkaldte ”omprioriteringsbidrag” skal alle uddannelser spare 2 pct. hvert år af de penge, de får til at uddanne for. I 2018 vedtog regeringen og DF, at de skulle fortsætte indtil 2022, hvorefter de 2 procent skulle omprioriteres inden for uddannelsessektoren.

Uddannelsesloftet:

  • Vedtaget i 2016 af: S, V, LA, C og DF
  • Holder fast under valgkampen 2019: C og DF (DF er åbne over for at diskutere, om loftet skal fjernes)

”Venstres holdning er, at vi som samfund betaler for én uddannelsesretning i udgangspunktet. Hvis den viser sig at blive forældet eller ikke at kunne bruges, så kan man få en anden uddannelse”

- Jakob Ellemann-Jensen (V) til Ritzau 16. januar 2017

”Vi kan mærke, at det går mod vores overordnede tanker om uddannelsessystemet, der skal være fleksibelt. Uddannelsesloftet bliver af de studerende set som, at de ikke må træffe forkerte valg og lave fejl. Det går fuldstændigt i mod det, som vi gerne vil med uddannelsessystemet”

- Tommy Ahlers til Politiken (V) 21. maj 2019

FAKTA

Uddannelsesloftet betyder, at man skal vente minimum 6 år, fra man har afsluttet en uddannelse til, at man kan begynde en ny på samme eller lavere niveau.

SU delvist omlagt til lån?

  • Ikke vedtaget, men i udgangspunktet støttet i 2016 af: V, C og LA
  • Holder fast under valgkampen 2019: C

”Altså, jeg ved ikke, hvad jeg vil. Og jeg siger det her på vegne af regeringen. Vi skal forstå det rigtig godt, før vi går videre. Så jeg tager først stilling til, hvilke justeringer, der skal være i SU’en, efter vi har hørt på den her ekspertgruppe”

- Tommy Ahlers til Jyllands-Posten 30. august 2018

”Vi mener ikke, at der skal ske noget med SU’en”

- Kristian Jensen under debat på Københavns Professionshøjskoler 21. maj 2019. Kilde: TV2 News

FAKTA

Venstre foreslog i 2016, at halvdelen af SU’en skulle være et lån inden 2019. Konservative og LA støttede forslaget. I 2018 besluttede Venstre dog at udskyde beslutningen til efter valget, da de først ville have en ekspertgruppe til at se på SU’en.