Dansk Magisterforening

”Scenekunstskolen er ligesom blevet forhekset”

© Miguel Salgado, Unsplash

Del artikel:

Den Danske Scenekunstskole har overset udgifter på 3,6 mio. kr. i budgettet og nedlægger nu to af fire, nye kandidatuddannelser, ligesom en række ansatte fyres. Det er som om, at scenekunstskolen blevet forhekset, fortæller en studerende.

Til august skal eleverne på Den Danske Scenekunstskole for første gang uddannes på kandidatniveau. Her starter det første hold nogensinde på den kunstneriske kandidatuddannelse i scenekunst i Danmark. Men allerede før, den nye uddannelse er startet, hersker der kaos. Økonomien roder, og 11 dage før ansøgningsfristen til uddannelses udløb den 23. april, fik eleverne i et nyhedsbrev fra skolen at vide, at to af de fire kandidatuddannelser nedlagt, og ni skal opsiges. Det skriver Weekendavisen.

I midten af marts fremgik det i skolens årsrapport, at Den Danske Scenekunstskole kom ud af 2018 med et underskud på 3,6 millioner kroner.

Økonomiafdelingen havde regnet forkert og ikke foretaget løbende kontrol med regnskabet. For eksempel havde man ikke taget højde for barselsordninger.

"Problemet er, at hvis man laver sine målinger ud fra et budget, som har nogle regnefejl i sig, opdager man det ikke, før man laver regnskabet", udtalte rektor på Den Danske Scenekunstskole Mads Thygesen til Politiken. Kulturministeriet gik ind og lånte skolen til at dække hullet, men en tilpasningsrunde uundgåelig.

Budgettet er halveret
Nu er realiteten, at kandidatuddannelsens budget er halveret, og at eleverne derfor må droppe eventuelle planer om at studere de to nedlagte uddannelser "Performative Practice and Artistic Research" eller "Global Interactions".

Forvirringen blandt eleverne breder sig, efter det har vist sig, at økonomien ikke holdt vand. Eleverne er begyndt at holde krisemøder.

"Det skaber frustration, at to af kandidatlinjerne så pludseligt er blevet nedlagt, uden nogen større uddybning", siger William Lippert, der læser dramatisk skrivekunst og uddyber:

"Ingen har før prøvet kandidatuddannelse på scenekunstskolen, og nu er den ligesom blevet forhekset. Man får indtryk af, at der ikke rigtig er styr på det".

Kevin Oliver, der studerer lyddesign, synes, det er skræmmende at mærke, hvordan økonomien strammer.

"Vi er bange for, at skolen lige så stille forsvinder med de her nedskæringer", siger han.

Rektor på den Danske Scenekunstskole Mads Thygesen understreger, at det er en meget beklagelig situation, og at han er ked af, at det går ud over eleverne.

"Jeg kan sagtens forstå, at de er skuffede, for det sker alt for sent i processen, men jeg er også nødt til at sørge for, at de ikke søger ind med falske forudsætninger".