Dansk Magisterforening

Mænd er overrepræsenteret i samtlige partier ved valget

© Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Del artikel:

I de tre største partier er færre end 1/3 af folketingskandidaterne kvinder. I visse valgkredse er kønsfordelingen endnu mere skæv, viser ny analyse fra Institut for Menneskerettigheder. ”Det lover ikke godt, hvis vi ønsker et Folketing, hvor vælgerne kan se sig selv afspejlet,” siger Bjarke Oxlund fra Institut for Menneskerettigheder

Kønsfordelingen i det kommende Folketing bliver ikke repræsentativ for vælgerskaren. Det viser en ny analyse, som Institut for Menneskerettigheder har lavet.

Analysen baserer sig på en optælling af kandidater, foretaget den 26. april. Det var inden Stram Kurs blev godkendt til opstilling.

Tallene viser, at Socialdemokraterne, DF og Venstre, der tilsammen sidder på mere end 2/3 af Folketingets mandater, blandt deres opstillede har mindre end 1/3 kvindelige kandidater. 

To partier – SF og Radikale – sniger sig næsten op på en 50/50 kønsfordeling, mens kun hver fjerde kandidat hos Nye Borgerlige og hver femte hos Liberal Alliance er kvinde.

Ikke ét eneste parti har flere kvinder end mænd på sin opstillingsliste.


Kønsfordeling har betydning for politikken
Bjarke Oxlund, der er teamleder for Køn & Ligestilling på Institut for Menneskerettigheder, kalder kønsfordelingen for dybt problematisk.

”Vi vil gerne have et demokrati, der afspejler hvem vi er. Det får vi ikke, hvis ikke alle kan genkende sig selv blandt de folkevalgte repræsentanter,” siger Bjarke Oxlund.

Den skæve kønsrepræsentation kan få helt konkret betydning, når der skal laves politik.

”Studievalg, fritidsvalg, erhvervsvalg. Vi mennesker træffer en lang række kønnede beslutninger. Kønnet er en af de væsentligste forskelle på os som mennesker. Folketinget har af samme grund underlagt virksomheder og institutioner en lov om måltal for ligestilling, men folketingets partier har altså ikke pålagt sig selv et lignende krav”, uddyber Bjarke Oxlund.



Kigger man på de opstillede kandidater, fordelt på storkredse, er der også geografisk store forskelle i kønsfordelingen.

 I Sydjylland er andelen af kvinder gået frem med 10 procentpoint til 38. Til gengæld oplever København, Sjælland og Bornholm en tilbagegang. At Bornholm kun har 25 pct kvinder blandt de opstillede, hvor otte ud af tolv partier kun stiller op med kandidater af ét køn, kalder Bjarke Oxlund for ”lidt af en ligestillingspolitisk skandale”

”Politikerne har historisk set været meget optaget af geografi, og valgloven garanterer således de tyndt befolkede områder en lille overrepræsentation. Kønsrepræsentationen er til gengæld  hverken beskyttet eller garanteret”, siger han.

 Institut for Menneskerettigheder har på baggrund af analyset lavet en række anbefalinger til forbedring af ligestillingen:

  • Regeringen bør tage initiativ til en handlingsplan for digital dannelse, som kan gøre det mere trygt for kvinder at debattere online.
  • De politiske partier skal udvikle ligestillingspolitiske mål i forhold til opstilling af Folketingskandidater
  • De politiske partier skal sikre, at de både opstiller mænd og kvinder i alle storkredse
  • Økonomi- og Indenrigsministeriet skal gøre det nemmere at aflæse opstillingsformen på stemmesedlen
  • Økonomi- og Indenrigsministeriet skal iværksætte en oplysningskampagne, så vælgerne forstår valgsystemet og dets oplysningsformer.