Dansk Magisterforening

Løkke sætter ”et plaster på det åbne sår” på de videregående uddannelser

© Jakob Dall

Del artikel:

Det er en stor sejr for blandt andre DM, at Venstre nu melder ud, at to-procents-besparelserne på uddannelse og kultur skal fjernes i 2020, siger formand Camilla Gregersen. Universiteternes rektortalsmand Anders Bjarklev er også tilfreds. Men omprioriteringsbidraget har allerede kostet dyrt, minder han om.

”Det er en rigtig god nyhed, at Venstre nu vil droppe besparelser på uddannelse. Uddannelsesinstitutionerne har alt for længe lidt under de meget voldsomme besparelser, som både rammer undervisere og studerende”.

Sådan siger DM´s formand Camilla Gregersen i en kommentar til, at Venstre onsdag på valgkampens anden dag meddelte, at besparelser på uddannelse og kultur skal stoppes fra første gældende finanslov.

LÆS OGSÅ: Museerne går fra trusler om fyringer til lettelse, efter både V og S nu vil droppe besparelser på kultur


Siden de årlige to-procents-besparelser blev indført i 2016, har både DM og andre organisationer kæmpet indædt for at få dem sløjfet. Omprioriteringsbidraget var planlagt til at skulle køre frem til 2022.

”Besparelserne har ramt hårdt – og har stadig konsekvenser på arbejdspladserne i form af fyringer og lavere kvalitet. Derfor er det en stor sejr for DM, at vi sammen med andre er lykkedes med at få både rød og blå blok til at droppe besparelserne allerede fra 2020”, siger Camilla Gregersen.

Fyringer på KU samme dag
Det er kun få måneder siden, at Finansminister Kristian Jensen (V) meldte ud, at der ikke var råd til at fjerne det udskældte omprioriteringsbidrag, der allerede har kostet de videregående uddannelser et milliardbeløb.

Derfor kom det som en overraskelse, at Lars Løkke i går lancerede et såkaldt ”velfærdsløft”, der - med venstres egne ord - vil skrue op for pengestrømmen til både kulturen og uddannelsessektoren.

Meldingen kom samme dag, som humaniora på Københavns Universitet kunne fortælle, at fakultetet er på vej ud i en ny fyringsrunde, som ifølge dekan Jesper Kallesen både skyldes dimensionering og to-procents-besparelserne.

Fakultetet var også igennem fyringsrunder i 2011, hvor 35 fuldtidsstillinger blev nedlagt og i 2016, hvor 86 stillinger forsvandt, skriver Forskerforum.

Blå og røde vil stoppe nedskæringer
At der igen skal fyres på Københavns Universitet illustrerer, at to procents besparelserne allerede har kostet dyrt, siger universiteternes rektortalsmand Anders Bjarklev.

”De besparelser, vi har været igennem, bliver ikke rullet tilbage. De har blandt andet betydet, at der er uddannelser, vi ikke har lavet”, siger Anders Bjarklev.

 Det løft, som Lars Løkke taler om, er derfor svært at få øje på, mener rektorernes talsmand.

”Selvfølgelig er det positivt for universiteterne, at både rød og blå blok nu melder sig villige til at stoppe nedskæringerne på de videregående uddannelser. Nu bliver der sat et plaster på det åbne sår”, siger Anders Bjarklev.