Spring menu over
Dansk Magisterforening

Innovationsminister: Nye statslige job skal placeres uden for København

© Scanpix

Del artikel:

Siden regeringen startede sine udflytning af statslige job er der netto kun udflyttet 1.567 årsværk fra hovedstaden til provinsen. I det tempo vil der gå op til 30 år, før der kommer reel balance i landet, forklarer en af landets førende kommunalforskere. Innovationsminister Sophie Løhde (V) afviser kritikken og påpeger, at regeringen fortsat vil placere nye statslige job uden for hovedstaden, hvis den genvinder magten.

I februar måned påpegede innovationsminister Sophie Løhde (V), at regeringen med sine planer ”Bedre balance 1 + 2 med udflytningen af 4.800 statslige job er halvvejs om at udflytte statslige arbejdspladser. Et svar fra ministeren til Folketingets Finansudvalg den 20. februar om status på udflytningen viser derimod, at billedet er noget mere broget.

LÆS OGSÅ: Nye tal om udflytning: Der går 30 år, før der kommer balance

Samtidig med udflytningen er der nemlig også oprettet en hel del statslige jobs i København. Nettoudflytningen fra hovedstaden er derfor endte med at være på 1.567 arbejdspladser fra 2. kvartal 2015 til 4. kvartal 2018. Magisterbladet har fremlagt tallene fra ministeren til Finansudvalget for en af landets førende kommunalforskere Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hans beregninger viser, at der samlet skal flyttes 22.041 statslige jobs ud af region Hovedstaden, hvis der skal skabes balance, der afspejler regionernes størrelse. Magisterbladet fremlægger hans konklusioner for innovationsminister Sophie Løhde (V) for at få hendes svar på kritikken og for at høre, hvilke udflytningsplaner Løkkes regering går med, hvis den genvinder valget.

Roger Buch påpeger på baggrund af dit svar til Finansudvalget, at når der netto kun er udflyttet 1567 statslige årsværk siden 2015, kommer det med det tempo det til at tage 25-30 år, før man for alvor kan sige, at Danmark er i balance, hvis regeringen mener det alvorligt, at den vil have Danmark i bedre balance. Hvad siger ministeren til den kritik?

”Vi har indtil videre flyttet mere end 5.500 statslige arbejdspladser og etableret ni nye lokale uddannelsessteder, der skal gøre det nemmere for unge uden for de store byer at tage en uddannelse. Og når vi er færdige, har vi flyttet og etableret omkring 8.000 arbejdspladser i 60 byer uden for Københavnsområdet. Det er tusindvis af arbejdspladser, som ikke ville have været der, hvis vi ikke havde taget initiativ til at gennemføre to historisk store flytteplaner. Alene med Bedre Balance I flytter vi, hvad der svarer til over 10 pct. af de relevante statslige arbejdspladser i hovedstaden. Det er den største samlede flytning nogensinde herhjemme. På den baggrund synes jeg, at kritikken rammer forbi, især når du sammenligner med den tidligere S-ledede regering, der flyttede flere statslige arbejdspladser til København. Vi er den første regering, der for alvor har leveret på udflytning af statslige arbejdspladser. Så er det selvfølgelig fair nok, hvis forskeren mener, at vi bør flytte flere, men lige nu har jeg fuldt fokus på at komme i mål med implementeringen af Bedre Balance I og II”.

Roger Buch forklarer i forlængelse af dette, at kommer der ikke til at ske noget under de næste regeringer, ”står problemet omkring balance reelt uløst”. Hvornår er der ifølge ministeren og regeringen balance i Danmark, når det gælder fordelingen af statslige arbejdspladser i henholdsvis Hovedstaden og provinsen?”


”Jeg er helt enig i, at den næste regering ikke må tage tre skridt tilbage, når vi nu har taget to frem. Det vil trække udviklingen i den forkerte retning. Derfor arbejder jeg selvsagt også hårdt for, at vi kan få en V-ledet regering efter valget. Når det er sagt, så handler dét at skabe et Danmark i bedre balance også om andre og flere ting. Statslige arbejdspladser er ikke i sig selv nok til at skabe vækst, men de er en del af den samlede og meget offensive indsats, regeringen gør for at sikre vækst og udvikling i hele landet. Det afgørende er derfor, at vi påtager os et politisk ansvar for at skabe bedre rammer for, at man kan leve, bo og arbejde i alle dele af Danmark. Det har vi gjort i Venstre, og det vil vi også gøre fremover, hvis vælgerne giver os opbakning til at danne regering efter folketingsvalget”.

Regeringen har foreløbigt planlagt udflytning af 8.000 statslige årsværk. Kan man forvente, at regeringen vil udflytte flere statslige arbejdspladser i næste valgperiode, hvis den genvinder magten?

”Lige nu har jeg fuldt fokus på, at vi kommer godt i mål med både Bedre Balance I og II. Det er en stor opgave, og man skal ikke underkende hele den store implementeringsopgave, som vores dygtige ledere og medarbejdere knokler med. I regeringen har vi i øvrigt også allerede besluttet, at hvis man opretter nye eller udvider eksisterende statslige institutioner, så skal de som udgangspunkt placeres uden for København, medmindre særlige grunde taler imod”.