Avis: Seniorpension kommer færre end 1000 til gavn
© Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Jyllands-Posten tilbageviser tal fra parterne bag pensionsaftale. Det er 800 snarere end 17.000, der får glæde af ny seniorpension, hvis man alene kigger på dem, der kommer fra ordinær fuldtidsbeskæftigelse. (opdateret med kommentar fra DM´s formand 14:30)
Kun et fåtal af de 17.150 nedslidte, der forventes at komme på den nye seniorpensionsordning, kommer fra ordinære fuldtidsstillinger.
Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten i dag.
17.150 var ellers det tal, som både blev nævnt af Kristian Thulesen Dahl (DF) ved præsentationen af aftalen, og som også fremgår af den politiske aftaletekst.
Men ifølge Jyllands-Posten mandag er det reelt kun omkring 800 personer, der kommer til at gå direkte fra fuldtidsbeskæftigelse over på en seniorførtidspension.
Resten vil i forvejen være på overførselsindkomst – eksempelvis sygedagpenge eller ledighedsydelse.
Det viser beregninger, som avisen er kommet frem til ved at bruge regeringens egen regnemetode.
Af de 17150 nedslidte får 6000 i forvejen en førtidspension eller en seniorførtidspension. 5000 er på sygedagpenge eller i jobafklaring, mens 1700 er på fleksjob eller ledighedsydelse. 100 kommer andre steder fra.
Tilbage står, ifølge Jyllands-Posten, 3400 personer, hvoraf mange er på nedsat tid. Omsat vil 800 personer i fuldtidsbeskæftigelse kunne trække sig tilbage et år for pensionsalderen.
S: Tallene er manipulerede
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen mener ikke, at partierne bag aftalen har manipuleret med tallene:
”Der kommer til at være rigtig mange mennesker, som får lejlighed til at benytte sig af ordningen, for det er jo ikke fuldtidspersoner”, siger Troels Lund Poulsen til avisen.
Såvel Socialdemokraternes Mattias Tesfaye og Cepos´vicedirektør Mads Lundby Hansen er mere kritiske.
”Regeringen har givet et billede af, at mange tusinde beskæftigede vil blive omfattet af ordningen. Langt de fleste kommer fra andre overførselsindkomster. Det anser jeg ikke som et problem, men regeringen burde have gjort befolkningen opmærksom på det”, siger Mads Lundby Hansen til Jyllands-Posten.
Mattias Tesfaye beskylder omvendt partierne bag pensionsaftalen for direkte manipulation:
Jeg betragter det som misbrug af embedsapparatet, for regeringen giver indtryk af, at mange mange flere danskere vil gøre brug af ordningen”, lyder det fra Mattias Tesfaye.
Regeringen har afsat 650 millioner kroner til aftalen og er klar til at finde flere penge, hvis det viser sig nødvendigt.
DM: Trods alt forbedring
I Dansk Magisterforening ser formand Camilla Gregersen aftalen som en forbedring, trods nuanceringen af tallene. Camilla Gregersen mener det er positivt, at man ikke længere skal arbejdsprøves i forhold til andre jobfunktioner, hvis ens arbejdsevne er 15 timer eller under om ugen.
"Vi har også længe arbejdet for en mere værdig behandling af dem, der er syge - eller af andre grunde mister fuld arbejdsevne. Og så er det godt, at der er lavet en aftale, der dækker alle seniorer, der mister arbejdsevnen, uanset fag, branche og uddannelse", siger Camilla Gregersen.
Den nye seniorpension vil give en forbedring for en gruppe, der har behov for at komme ud af arbejdsmarkedet, og som i dag er på ringere ordninger, uddyber DM´s formand.
"Nu håber vi, at forligsparterne også vil få landet en god og værdig løsning på den almindelige førtidspension og fleksjobordning, så yngre grupper på arbejdsmarkedet også får bedre muligheder for fastholdelse i et fleksjob eller for at trække sig tilbage på en værdig måde" siger Camilla Gregersen.
Hovedpunkter i aftalen:
Man kan søge om seniorpension hvis
* man har seks år eller mindre tilbage på arbejdsmarkedet
* man har arbejdet i 20-25 år eller mere
* Man har en arbejdsevne på 15 timer eller mindre