Dansk Magisterforening

Forhadte besparelser på kulturen står til at blive skrottet

© Torben Åndahl/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Partierne i rød blok vil afskaffe besparelserne på kulturområdet så hurtigt som muligt. Statslige kulturinstitutioner som Rigsarkivet, Det Kongelig Teater og DR bør derfor kunne ånde lettet op efter flere år med fyringsrunder og nedskæringer.

Selvom det endnu er uvist, hvem der kommer til at udgøre landets nye regering, så har kulturområdet allerede vundet.

Der er nemlig bred enighed i rød blok om, at besparelserne i kulturlivet skal væk, og det skal ske allerede fra næste år.

Det drejer sig både om besparelserne hos DR og public service samt nedskæringerne på landets museer og kulturinstitutioner, der nu står til at blive skrottet.

Et ”dybt problematisk” bidrag

Siden 2016 har de statslige kulturinstitutioner fået 2 procent mindre i offentlig støtte hvert år i det såkaldte omprioriteringsbidrag. Dette har blandt andet betydet, at Nationalmuseet sidste år måtte fyre 34 medarbejdere og lukke industrimuseet Brede Værk for at få økonomien til at løbe rundt.

Hvis det bliver gennemført, vil det stille os bedre og betyde, at vi ikke skal ud i afskedigelser de kommende år, ligesom vi kan undgå at beskære yderligere i materialer. -Svend Larsen

Rane Willerslev mener, at besparelserne har skadet det danske kulturliv:

”Omprioriteringsbidraget har haft meget uheldige konsekvenser på hele kulturområdet. Og det har været dybt problematisk at have et bidrag, der ikke var sat nogen slutdato på«, siger Rane Willerslev til Politiken.

Vi slipper for fyringer

Men både Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet har tidligere sagt, at de vil droppe de faste årlige besparelser på kulturområdet.

Partiernes løfte glæder direktør ved Det Kgl. Bibliotek, Svend Larsen, fordi de således med en ny regering i spidsen kan undgå fremtidige fyringer:

”Hvis det bliver gennemført, vil det stille os bedre og betyde, at vi ikke skal ud i afskedigelser de kommende år, ligesom vi kan undgå at beskære yderligere i materialer. Det vil give en langt gunstigere position for Det Kgl. Bibliotek”, siger Svend Larsen til Politiken.

BESPARELSER PÅ KULTUROMRÅDET

Der er samlet set blevet skåret 540 millioner kroner på kulturområdet i perioden 2016 til 2018 som et led i omprioriteringsbidraget. Pengene er blevet brugt til andre velfærdsområder, som for eksempel ældre og sundhed.

En redningskrans til Radio24syv

Det røde flertal har derudover meldt ud, at de vil gøre op med den mediepolitik som særligt Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har stået for de seneste år.

Det siger medieordførerne i Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten til Politiken.

”Når jeg ser på de kulturpolitiske meldinger, er der enighed om at få justeret og ændret i den medieaftale, der er lavet”, siger Socialdemokratiets næstformand, kultur- og medieordfører Mogens Jensen til Politiken.

Partierne er blandt andet enige om, at radiokanalen Radio24syv skal have mulighed for at fortsætte. Socialdemokratiet, Radikale og SF har alle sagt, at man skal gå videre med den DAB-model, som den afgående regering sammen med Dansk Folkeparti besluttede at udbyde, kort før Lars Løkke Rasmussen udskrev valg. Det skriver Politiken.

Når jeg ser på de kulturpolitiske meldinger, er der enighed om at få justeret og ændret i den medieaftale, der er lavet. - Mogens Jensen

Enhedslisten ønsker derimod, at udbuddet om FM4-kanalen ændres, så Radio24syv kan fortsætte, hvor de hidtil har sendt. Kravet om, at 70 procent af de redaktionelle medarbejdere skal være ansat 110 kilometer fra København, betød nemlig, at Radio24syv tilbage i april opgav at byde på FM4-båndet.

Hvis kravet ophæves, kan Radio24syv således igen søge om udbuddet, men det synes hverken Socialdemokratiet, Radikale eller SF længere er muligt, fordi syv regionale mediehuse allerede er gået sammen med et bud til FM4. 

Diskussion om DR

Selvom partierne er enige om, at sparekniven hos DR skal sløves, så er der forskellige holdninger til, hvor meget eller hvor lidt af de fremtidige besparelser, der skal skrottes.

Hos SF og De Radikale synes de, at man som minimum skal sløjfe de nedskæringer for 250 millioner kroner som ventes at komme i 2021.

BESPARELSER HOS DR

DR skal som en del af medieforliget og public service-kontrakten spare 20 procent – det vil sige 773 millioner kroner - frem mod 2021. Det betyder, at organisationen står til at skulle gennemføre besparelser for 420 millioner kroner årligt. Som resultat af dette valgte DR i efteråret at nedlægge tre tv-kanaler og tre radiokanaler og fyre 205 medarbejdere. I alt er 382 stillinger blevet nedlagt.

Enhedslisten går skridtet videre og mener, at DRs samlede planlagte besparelse på 770 millioner kroner skal rulles tilbage.

Men Socialdemokratiet siger nu til Politiken, at de ikke vil love noget på forhånd.

”Vi synes, at det er et stort problem, at man har gennemført besparelserne. Men pengene er disponeret, så der skal findes finansiering, hvis vi skal ændre det”, siger han til Politiken.

Partierne i rød blok er enige om, at de først kan se på aftalen, når der er fundet en ny regering. Men Enhedslisten har skrevet en mail til de øvrige medieordførere, hvor de opfordrer til, at der hurtigst muligt bliver planlagt et møde, så de kan undersøge, hvad de kan blive enige om.