Dansk Magisterforening

Venstre om kæmpebesparelse på miljø: Der vil ikke ske fyringer

© ft.dk

Del artikel:

Med sundhedsreformen vil regeringen flytte miljøområdet fra regionerne til staten og effektivisere sig til en besparelse på 500 mio. kr. frem mod 2030. Det kan med statslige briller sagtens lade sig gøre, og der vil ikke ske fyringer, forklarer Venstres miljøordfører Erling Bonnesen.

Hvordan forstiller regeringen sig, at man kan indhente 500 mio. kr. på at tage miljøindsatsen fra regionerne og lægge den i staten?

Nogle af de opgaver, som er udført indtil nu, de skal ikke laves igen. Det gælder bl.a. registreringsindsatsen omkring jordforurening. Dette handler om en besparelse på 500 mio. kr. frem til 2030. Det er 45-50 mio. kr. i gennemsnit om året de næste 10-12 år. Så set gennem de statslige briller er det ikke noget stort beløb.

Men regionernes årsbudget på området Miljø er i 2019 på 342 mio. kr. Så denne besparelse svarer jo næsten til to års budget, så besparelsen er da af en vis størrelse?

Jo, men denne besparelse er jo frem mod 2030. Besparelsen skal specifikt udmønte sig, at man prioriterer opgaverne anderledes. De opgaver som er udført skal ikke udføres længere og så er der andre steder, hvor der skal udføres noget mere.

Skal der ske fyringer?

Jeg kan da godt forstå, at en effektivisering på området kan skabe usikkerhed om, hvad der skal ske, men der kan jeg bare sige, at der ikke er intentioner om fyringer. Det kan da godt være, at der skal ske nogle jobrotationer forstået på den måde, at der fremover er nogle andre opgaver, der skal udføres på området i takt med at samfundet udvikler sig. Men vi har brug for gode og dygtige folk, så hvad angår jobsituationen, tror jeg folk kan være helt rolige.

Regionerne siger, at man ikke kan effektivisere opgaveløsningen på miljøområdet i den størrelsesordning, som regeringen lægger op til. Hvad siger du til det?

At regioner siger det er jo ikke et udtryk for, at det ikke skal kunne lade sig gøre. Men kan du så konkretisere, hvad det er for effektiviseringer der skal ske, som leder til en besparelse af denne størrelsesorden? Nogle af de opgaver som er udført skal som sagt ikke laves igen. Og der vil sagtens kunne være en vis form for jobrotation, uden at vi lægger op til fyringer. Kigger vi på miljøområdet kan det rykke mere over i konkret udførelse, fordi der hidtil har været opgaver med at registrere. I forhold til det er der to meget store og tunge opgaver ved Høfde 42 over ved Kærgaard Klitplantage, som ikke er færdige. Så arbejdet skifter måske karakter for nogle medarbejdere, mens der så kommer nye opgaver til. Men det er lidt svært at forstå, hvordan regeringen forestiller sig, at man kan spare 50 mio. kr. om året de næste ti år ved, at der udelukkende er opgaver i dag, som ikke skal laves fremover, for der kommer jo hele tiden nye opgaver til, som også skal løses og koster penge? Nej, men det spiller også sammen med andre ting. Der lægger ikke i dette, at i takt med, at opgaverne ændrer sig, skal der blive færre ansatte. Der er ikke tale om, at der bliver færre ansatte, selvom der fx på nogle felter er kommet mere it, som har frigjort nogle ressourcer, så man kan udføre andre opgaver. Bare man har en indstilling til en vis jobrotation og omstilling til de nye opgaver, der skal løses, hvilket jeg er sikker på alle har, så kan man sove trygt.

Men I vil jo nedlægge fem regioner for at samle miljøområdet i to enheder under staten i hhv. Odense og Aalborg. Forestiller regeringen sig, at det samme antal ansatte fra fem regioner bliver ansat i to enheder under staten?
Du har helt ret i, at man peger på Odense og Aalborg. Det spiller jo godt sammen med, at mange af de opgaver ligger i provinsen. Der er i denne sammenhæng ikke tale om en centralisering. Der ligger i hvert fald ingen planer om at fyre folk, fordi vi har brug for dygtig specialister, der har et godt kendskab til affald- og forureningssager. Dette handler om 50. mio. kr. om året i 10-12 år og det er fuldt overkommeligt. Det kræver specifik planlægning, men det er så meget jeg kan sige om den sag nu.

Tidligere klimaminister Martin Lidegaard (R) udtaler, at forestillingen om, at man kan spare en halv mia. kr. på dette område er enten ren bluf, eller også er det udtryk for en kæmpebesparelse på miljø og planlægning, hvilket han godt kan være nervøs for, når man ser, hvordan regeringen de seneste år har behandlet fx Miljøstyrelsen og Energistyrelsen med udflytninger til provinsen. Hvad er din kommentar til det?

Det kan jeg fuldstændig afvise. Vi skal her ikke være blinde for, at valgkampen er i gang. Der kan jeg bare henvise til, og det ved Martin Lidegaard også godt, at 500 mio. kr. over en periode på 10-12 år er absolut overkommeligt, fordi tingene hele tiden udvikler sig. Vi sender nu dette klare signal, at der ikke er lagt op til fyringer, fordi alle ved, at der fremover er brug for kloge hoveder og dygtige hænder.