Spring menu over
Dansk Magisterforening

Sex og flirt på arbejdspladsen kan øge arbejdsglæden

© Alejandra Quiroz/Unsplash.com

Af Signe Bjerre
Del artikel:

Vi skal passe på med at gøre seksuel tiltrækning mellem kolleger til noget beskidt. Det finder sted, hvad enten vi vil det eller ej. Derfor handler det om at skabe en kultur på arbejdspladsen, hvor man kan snakke åbent om det, mener forfatter og erhvervsforsker Jacob Alsted.

Flirt og seksuel tiltrækning er en naturlig del af det at være menneske og behøver ikke i sig selv at være farligt. Tvært­imod kan det være med til at øge arbejdsglæden hos medarbejderne og give positiv energi på arbejdspladsen.

Sådan lyder det fra forfatter og erhvervsforsker Jacob Alsted, der sammen med psykoterapeut og ledelsesekspert Ditte Haslund har skrevet bogen “Sex, sladder og stress i organisationer”.

“Det er vigtigt at legitimere, at sex er en stærkt motiverende kraft for langt de fleste mennesker. Hvis vi dæmoniserer det, risikerer vi, at det bliver noget forkert og skamfuldt, som ender med at stikke hovedet frem på en ukontrolleret og destruktiv måde”, siger Jacob Alsted.

Puritansk syn på sex
Over halvdelen af danskerne finder i dag deres partner på arbejdspladsen, og langt de fleste har oplevet at føle sig seksuelt tiltrukket af en kollega, hvad enten de er singler eller i et fast forhold. Alligevel er sex og flirt på arbejdspladsen mange stedet gået hen og er blevet et tabu.

“På den ene side er der sket en enorm seksualisering i samfundet de senere år. På den anden side har vi fået et mere puritansk syn på sex”, forklarer Jacob Alsted.

“Metoo”-kampagnen og nogle af de mange sager, der har været om seksuelle krænkelser, har betydet, at der er blevet trukket nogle klare linjer i sandet. Det har været nødvendigt.

“Men bagsiden er, at det seksuelle er blevet så reguleret på arbejdspladsen, at sex og flirt er nødt til at foregå i det skjulte eller kommer til fuld udblæsning til den årlige personalefest”, siger Jacob Alsted.

“Vi er blevet gode til at regulere, at overgreb er uacceptabelt. Men lysten til og behovet for sex mellem kolleger forsvinder jo ikke af den grund. Det er der, hvad enten vi vil det eller ej”.

Katolske tilstande
Jacob Alsted peger på, at det seksuelle område generelt egner sig dårligt til regelstyring. Ikke mindst i en moderne virksomhed eller organisation, hvor man typisk tilbringer mere tid sammen med sine kolleger end med sin familie, og hvor der bliver stillet store krav til at kunne arbejde tæt sammen med andre.

“Under de omstændigheder antager relationerne på en arbejdsplads ofte enten en familielignende eller en venneagtig karakter, da kategorien “kollega” psykologisk set er mere uklart defineret. Derfor er det ikke så mærkeligt, at man kan forelske sig eller blive tiltrukket af en kollega, som man opfatter som seksuelt attraktiv”, forklarer han.

Den seksuelle tiltrækning mellem ansatte på en arbejdsplads er med andre ord svær at styre for en virksomhed eller organisation. Og faren ved at regelstyre det er, at det kommer til at foregå i det skjulte på en måde, der hverken er hensigtsmæssig for virksomheden eller de involverede parter.

“Det er en svær balancegang. For selvfølgelig er det positivt, at der er kommet en øget opmærksomhed på seksuelle krænkelser på arbejdspladser. Vi skal bare passe på med at gøre sex og flirt til noget skamfuldt og forbudt. Ellers risikerer vi katolske forhold, hvor en benægtelse af præsternes seksualitet formentlig har været medvirkende til, at nogle har begået overgreb i det skjulte, fordi de ikke har haft andre muligheder for at udtrykke deres seksuelle behov”, siger Jacob Alsted.

Tal åbent om sex
Der er ikke noget forkert i at flirte på arbejdspladsen, så længe man som medarbejder opfører sig respektfuldt over for sine kolleger og sørger for at blive på sin egen banehalvdel. Tværtimod kan det være med til at højne arbejdsglæden:

“Det er vigtigt at holde fast i det humørfyldte og glædesfyldte ved den seksuelle tiltrækning og det at flirte med sine kolleger, fordi det giver en masse positiv energi på arbejdspladsen. Det øger arbejdsmotivationen og bidrager til, at man går lystfyldt ind i opgaven”, siger Jacob Alsted.

Men hvor går grænsen for, hvor langt man kan tillade sig at flirte?

For Jacob Alsted handler det om at skabe en kultur på arbejdspladsen, hvor det er legalt at flirte og give komplimenter, men hvor tonen altid er respektfuld, og hvor lederne er klar over, at der gælder andre regler for dem.

“Det er lederens opgave at være det gode eksempel og vise, at der sagtens kan være flirt i rummet, uden at det kommer ud af kontrol. At man som mandlig leder for eksempel ikke er bange for at sige, at man synes, at kvinder er dejlige, men at man samtidig viser medarbejderne, at man behandler og omtaler kvinder med respekt”, siger Jacob Alsted.

Tal åbent om det
Samtidig er det vigtigt, at man som leder har et naturligt forhold til seksualitet, og at man ikke er blufærdig i forhold til at tale åbent med medarbejderne om deres relationer.

“Som leder skal man være parat til at tale åbent med medarbejdere, der for eksempel har en seksuel affære med hinanden, uden at gøre det til noget pinagtigt eller skamfuldt”, siger Jacob Alsted.

Det kan sagtens være, at de pågældende medarbejdere ikke skal arbejde i samme team, men det er vigtigt, at man som leder tager det op med de involverede på en ikkefordømmende og accepterende måde:

“Vores budskab er, at ledere skal være opmærksomme på, at seksualitet er en vigtig del af medarbejdernes motivation, og at ledere skal anerkende det seksuelles tilstedeværelse. Og i de tilfælde, hvor flirt og affærer påvirker arbejdet, er det ikke bare en privatsag. Man skal kunne tale naturligt om det uden at gøre det til et stort, formelt punkt på personalemødet”.