Dansk Magisterforening

Millionbevillinger skal bygge bro mellem universiteterne og museerne

© Kim Nilsson/Ny Carlsberg Glyptotek

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Ny Carlsbergfondet vil med 16 mio. kr. til en række forskellige forskningsprojekter støtte og nære det tætte samarbejde mellem museerne og universiteternes forskningsmiljøer.

Kan vi i en digitaliseret tidsalder afsløre malerens tekniske hemmeligheder - og er det meningen, at vi skal kende dem? Hvordan har Antikken betydning for læring og erkendelse i nutidens samfund? Giver den såkaldt "gale kunst" skabt af menneske med ekstreme psykiske diagnoser adgang til ny meningssammenhænge?

Det er tre af de konkrete spørgsmål, som en række kulturforskningsprojekter stiller. Ens for dem alle er, at de er tilknyttet et dansk kunstmuseum, men rent formelt forankres på et universitet i et forsøg på at bygge bro mellem forskningsmiljøerne på landets museer og universiteter.

Som en del af finansieringen af projekterne er enten konkrete ph.d.- eller postdoc-stillinger finansieret af en bevilling fra Ny Carlsbergfondet, som også i tre tilfælde har ydet mere direkte projektstøtte.

Målet er at være med til at genetablere et tæt samarbejde mellem museerne og universiteterne, forklarer fonden.

”Med de nye bevillinger fortsætter vi arbejdet med at styrke både museernes forskningsniveau, frembringe brugbare forskningsresultater ‒ og vække forskertalenternes interesser mod det levende kunstliv, som kunstmuseerne står centralt i. For os at se er det en givtig konstruktion, der på én gang styrker forskningsmiljøerne på museerne og frembringer kunstvidenskabelig forskning af mere direkte, museumsorienteret karakter”, siger Morten Kyndrup, professor i æstetik og kultur på Aarhus Universitet og medlem af Ny Carlsbergfondets bestyrelse.

Forskningsinitiativ støtter kunstvidenskabelig forskning

Siden 2010 har Ny Carlsbergfondets såkaldte forskningsinitiativ støttet den kunstvidenskabelige forskning. Og i alt 41 har tidligere fået støtte til projekter.

I denne omgang har fonden uddelt 16 mio. kr. til 12 nye ansøgere, og det er en del af formålet med bevillingen, at der sker en vidensudveksling mellem museerne og universiteterne, fortæller Morten Kyndrup.

”Vores mål er, at vidensudvekslingen mellem universiteter og museer ikke afhænger af gode intentioner og skåltaler, men af konkret handling, hvor de forskere, der er tale om, for det første har et forskningsområde, som et museum finder relevant, samt for det andet at forskerne som en del af ordningen er forpligtet til at undervise på universitetet. Derved bringer de det museale forskningsområde ind i universiteterne og deres universitære forskningsmiljø ud i museerne”, siger han.

Herunder kan du se dette års modtagere af forskningsstøtte

Ph.d-stipendier:
  • Kunstforeningen Gl Strand/Københavns Universitet: ”Kunstforeningens betydning for dansk kunstliv 1825-1900”.
  • Clay Keramikmuseum/SDU Kolding: ”Axel Saltos rolle hos Den Kgl. Porcelainsfabrik – mellem kunst og masseproduktion”.
  • Nationalmuseet/Københavns Universitet: ”Mellem kulturarv og væbnet konflikt - museumssamfundets vilkår i et transnationalt krydsfelt”.
  • Den Hirschsprungske Samling/Københavns Universitet: ”Dansk symbolisme i en tysk optik”.
  • Ny Carlsberg Glyptotek/Aarhus Universitet (to stipendier): ”Auguste Rodin belyst igennem sin egen kunstsamling” og ”Hvordan har Antikken betydning for læring og erkendelse i nutidens samfund?”.
Postdoc-stipendier: 
  • Statens Museum for Kunst/Københavns Universitet: ”Nyt blik på nationalgalleriets fotografiske samling”.
  • KØS/Københavns Universitet: ”Bevægelige kunstneriske formater i relation til bygningsrelateret kunst”.
  • Museum Ovartaci/Aarhus Universitet: ”Hvordan ’gal kunst’ vedrører alment menneskelige fænomener” .
Projektstøtte: 
  • David Jackson, professor (University of Leeds): “En engelsksproget bog om dansk guldaldermaleri”.
  • Pernille Leth-Espensen, postdoc (Aarhus Universitet): ”Urværker – om tid i kunsten”.
  • Lisbet Tarp, postdoc (Aarhus Universitet): ”Maleriet i en digitaliseret tidsalder”.