Dansk Magisterforening

MA vil deltage i forsøgsordning med ledige dagpengemodtagere

© Magistrenes A-kasse

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

I et nyt forsøg får a-kasserne ansvaret for overgangen fra arbejde til dagpenge og for de første tre måneders ledighed. Magistrenes A-kasse har besluttet sig for at ansøge om at komme med i forsøgsordningen.

A-kasserne skal fremover have større ansvar for deres medlemmers vej ind på eller tilbage på arbejdsmarkedet.

Det er ambitionen bag en ny forsøgsordning, hvor a-kasserne får muligheden for at have ansvaret for deres medlemmers opsigelsesperiode og de første tre måneder, hvor de er på dagpenge. Hidtil har a-kasserne haft ansvaret for den obligatoriske CV-samtale samt rådighedssamtaler med ledige medlemmer.

Med forsøget bliver a-kasserne med andre ord i de første tre måneder det eneste kontaktpunkt for de ledige dagpengemodtagere. Et forløb, der tidligere har været delt mellem a-kasserne og de kommunale jobcentre.

”Nu får a-kasserne en historisk chance for at vise, hvad de kan. Jeg håber, at de er klar til at gribe chancen, så de kan være med til at hjælpe endnu flere ledige i job”, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.

Ministeren peger på, at a-kasserne med deres kendskab til deres medlemmers baggrund og muligheder på jobmarkedet kan være med til modvirke de stigende rekrutteringsproblemer, som repræsentanter for danske virksomheder og arbejdsgivere flere gange har rapporteret om.

MA: Vores ønske er, at medlemmerne får mere tid til at finde et job
Da beskæftigelsesministeren i sin tid fremlagde sin tanker om forsøgsordningen, ville Magistrenes A-kasse (MA) først sikre sig, at bureaukrati ikke ville stå i vejen for, at a-kassen kunne skabe et meningsfuldt for sine medlemmer, før den tog endelig stilling til, om den ville deltage.

De bekymringer ser ud til at være blevet dulmet, da a-kassen nu officielt melder sit kandidatur til forsøgsordningen.

”Den vigtigste motivation for os er, at vores medlemmer får frigivet mere tid til at koncentrere sig om det, de ønsker sig allermest: At få et job. Hvis vi kan spare dem for – i en periode – at skulle forholde sig til flere instanser på én gang, så er vores forventning og forhåbning, at de bliver mere motiverede i deres jobsøgning”, siger Per Clausen, bestyrelsesformand for MA.

”Derudover vil vi sammensætte en slags startpakke med tilbud og rådgivning til netop denne gruppe. Medlemmerne vil alt andet lige opleve et mere enkelt og overskueligt forløb, end de gør i dag. Det bliver der ikke flere job af – men medlemmerne bliver bedre klædt på i kampen om de job, der er og kommer”, uddyber han.

Forsøgsordningen er et nødvendigt opgør med parallelforløb
Per Clausen, der ud over at være bestyrelsesformand for MA også er medlem af byrådet i Aalborg for Enhedslisten, peger på, at forsøgsordningen er et naturligt forsøg på at løse et grundlæggende problem med beskæftigelsesindsatsen.

Han mener især, at det er problematisk, at de ledige medlemmer er kastebolde mellem deres a-kasse og de kommunale jobcentre.

”MA har altid kæmpet for, at vores ledige medlemmer ikke skulle løbe spidsrod mellem os og jobcentrene. Vi kender vores medlemmer bedst – vi kender deres arbejdsmarked. Det giver simpelt hen mest mening, at de læner sig op af os og bruger dét rygstød til at lande deres næste job. Det giver ingen mening, at de skal bruge energi på et parallelforløb i kommunen også – de skal bruge energien sammen med os, som kender dem bedst”, siger bestyrelsesformanden.