Lektor: Ingen vil betale for forskning i kvinders orgasme
© Mads Jensen/Ritzau Scanpix
Selv i 2019 er sex stadigvæk for kulørt til at få forskningsmidler, siger to forskere.
Det kniber gevaldigt med at få rejst penge til forskning i lyst og begær, siger to forskere til Science Report.
Tabuisering og prioritering af problembaseret forskning får skylden.
”Feltet seksualitetsforskning er generelt underbelyst. Dér, hvor der gives penge til sexrelateret forskning, er typisk dér, hvor en sygdom koster samfundet penge, og dér, hvor medicinalbranchen kan tjene store summer”, siger Christian Graugaard, læge og sexologiprofessor på Sexologisk Forskningscenter, Aalborg Universitet.
Ifølge Gragaard skylde fraværet af forskningsmilder blandt andet, at forskere og fonde har svært ved at se – eller turde se – seksualiteten som et væsentligt sundheds- og trivselsaspekt for mennesker.
Samtidig er seksforskningen oppe mod det Christian Graugaard kalder “prestigesygdomme” som hjerte-kar-sygdomme og kræft, der anerkendes som vigtige, mens andre folkesygdomme og trivselsproblemer anses for kedelige.
Lektor og kønsforsker ved Roskilde Universitet, Christian Groes, er enig.
”Man kan få forskningsstøtte til eksempelvis mænds dysfunktioner i relation til depression. Altså problembaseret forskning og forskning koblet til sygdom eller til død. Men ikke til kvinders orgasmer eller forskning i seksualitet som et menneskeligt grundvilkår”, siger han.
Begge forskere har oplevet berøringsangsten i deres egen forskning. Og det er ikke kun finansieringskilderne, der er betænkelige ved forskningen i lyst og begær. Det er også deres forskningskolleger.
Christian Graugaard har oplevet det i forbindelse med Projekt SEXUS – verdens største sexologiske befolkningsstudie, som undersøger samspillet mellem livsstil, trivsel, sundhed og seksualitet. Her forsøgte projektets forskere at få sexrelaterede spørgsmål med som led i andre befolkningsundersøgelser.
”Men det var op ad bakke. Andre forskere løb typisk skrigende bort, fordi de var bange for, at det seksuelle aspekt ville ”forurene” deres undersøgelser”, siger sexologiprofessor Christian Graugaard til Science Report.
Ifølge Christian Groes har samfundet en forestilling om, at vi er kommet langt med frisind og stort kommercielt fokus på sex. Men seksualitet er stadig tabu, og den manglede forskning forstærker det.
”Der opstår et slags to-vejs-tabu, hvor der sjældent tales om sex på hospitaler og hos lægen, fordi lægen venter på, at patienten bringer emnet på banen, imens patienten venter på, at lægen eller det sundhedsfaglige personale bringer emnet på banen”.