Spring menu over
Dansk Magisterforening

Hver tiende fyres i Odense Kommunes administration

2000 ansatte i Odense Kommune er sendt hjem til den 23. september efter stigende Covid-19 smittespredning i kommunen.

© Kåre Thor Olsen/WikimediaCommons

Del artikel:

Odense kommune skal fyre 100 medarbejderne i administrationen. Det ligner en umulig opgave, mener tillidsrepræsentant.

100 ansatte bliver fyret i Odense Kommunes administration.

Den beslutning blev truffet onsdag af kommunens økonomiudvalg. Fyringen skal give en besparelse på 60 mio. kr. svarende til 10 pct. af det administrative budget.

AC-tillidsrepræsentant i borgmesterforvaltningen, Eva Maria Knudsen, er torsdag blevet informeret om beslutningen på et møde mellem direktionen og medarbejderrepræsentanterne.

”Det ser ud som en uoverkommelig opgave, for det er mange mennesker. Og vi føler alle sammen, at det, vi laver, skaber værdi. Men det er en politisk beslutning, og det tager jeg til efterretning”, siger hun.

Besparelserne skyldes et krav om at finde 200 mio. kr. til velfærd på børne- og ældreområdet.

Med beslutningen i går blev besparelserne også fordelt på forvaltninger: Socialforvaltningen og Ældre- og Handicapforvaltningen skal hver spare 8 mio. kr., mens Borgmesterforvaltningen skal finde 20 mio. kr.

I By- og Kulturforvaltningen skal der findes 16 millioner.

”Hold da fast. Det svarer jo til rigtig mange årsværk”, lyder det fra geolog og tillidsrepræsentant Hans Peter Birk Hansen, da Magisterbladet oplyser ham om beløbet.

Han uddyber:

”Jeg er selvfølgelig bekymret. Men vi har ikke rigtig fået noget at vide, for det her er noget, politikerne har brygget sammen, og politiske beslutninger kommer ofte som et lyn fra en klar himmel for de ansatte”.

Ud over kultur er også teknik- og miljøområdet en del af forvaltningen, i alt 1.700 ansatte, hvoraf ca. 400 sidder i den centrale administration, hvor afskedigelserne skal effektueres.

”Vi har mange lovbundne myndighedsopgaver, men man kan selvfølgelig altid justere niveauet for opgaveløsningen op og ned”, siger han om muligheden for at finde besparelser.

Når det gælder kulturområdet, er kommunens ansatte i forvejen ret pressede af politiske beslutninger, som der skal leves op til.

Her vil besparelser være vanskelige at gennemføre, vurderer Hans Peter Birk Hansen.

”By- og kultur bliver nogle gange holdt uden for velfærdsdebatten, fordi man betragter os som teknikere. Men vi synes tværtimod, at det er os, der er med til at skabe fundamentet for velfærden. Hvis vejene er fulde af huller, så kan hjemmeplejen ikke komme ud”.

Forvaltningen er allerede blevet sat til at kigge på, hvilke opgaver der kan skæres bort.

”Jeg respekterer, at det i sidste ende er en politisk opgave at skære i vores opgaver eller justere serviceniveauet, men jeg kan da godt nok blive bekymret for, hvor meget de skærer, når det drejer sig om 16 mio. kr.”, siger Hans Peter Birk Hansen.

Akademikernes fællestillidsrepræsentant Betina Andersen er også skeptisk. Hun mener, at politikerne har misforstået de administrative medarbejderes rolle i forhold til velfærden.

”Alt, hvad vi laver, handler om at sikre borgerne den bedste velfærd, men nu risikerer man at ende i en situation, hvor pædagogerne skal sidde og rode med en masse administrativt arbejde selv. Det giver ikke flere timer sammen med børnene”, siger hun til Fyns Stiftstidende.