Spring menu over
Dansk Magisterforening

Bedre lovbeskyttelse af whistleblowere på vej

© Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

Del artikel:

Justitsminister Søren Pape vil supplere EU-direktiv om whistleblowere med en dansk ordning, der også beskytter de offentligt ansatte. Et tiltrængt gennembrud, siger Dansk Magisterforening.

Et omfattende Whistleblower-direktiv, som EU er på vej med, skal suppleres med en dansk lovgivning, så også offentligt ansatte, der går til myndigheder eller presse med viden om ulovlige forhold på deres arbejdsplads, bliver beskyttet.

Det er justitsminister Søren Pape, der nu tager initiativ til en lov, der skal supplere EU´s whistleblowerdirektiv.

En dansk tillægsordning vil betyde, at både offentligt og privat ansatte danskere i fremtiden har rettigheder og er sikret beskyttelse mod eventuelle sanktioner, siger justitsministeren, ifølge Berlingske.

Tibetsagen var den bratte opvågning, der fik Søren Pape Poulsen til at gøre op med års tilbageholdenhed på området.

”Der kom de gamle politifolk, som stod frem med ulovlige forhold, der lå både 10 og 20 år tilbage i tiden.… Hvis vi havde haft en whistleblowerordning, kunne man måske have fanget noget af det tidligere. Det har vi som samfund en fælles interesse i”, siger Søren Pape Poulsen, ifølge avisen.

Danmark på en europæisk sidsteplads
Ifølge Dansk Magisterforening er der tale om et gennembrud på området.

DM har ført an i en årelang kritik fra organisationer af den ringe beskyttelse af whistleblowere på danske arbejdspladser. En situation, der blandt andet har fået whistleblowerorganisationer til at placere Danmark på en europæisk sidsteplads, når det gælder beskyttelse.

Ifølge DM´s formand Camilla Gregersen får foreningen jævnligt henvendelser fra medlemmer, der ikke ved, om de tør stå frem med kendskabet til ulovligheder på deres arbejdsplads.

”Jeg er meget glad for, at ministeren har lyttet til den kritik, som vi og andre har rejst af situationen, som den er i dag. Vi skal selvfølgelig se det konkrete forslag, men ministerens udmelding er et skridt i den rigtige retning, siger Camilla Gregersen til Berlingske.

At nervøsiteten for at stå frem også har greb i danskerne generelt, bekræfter en få måneder gammel måling, som Gallup har foretaget for Dansk Magisterforening.

Ifølge målingen har hver femte holdt sig tilbage med at stå offentligt frem med en kritik af forholdene på deres arbejdsplads af frygt for repressalier.