Dansk Magisterforening

A-kasser og minister i åbent slagsmål om dagpengereform

Del artikel:

Over 34.000 danskere mistede dagpengene i 2013 på grund af Dagpengereformen, men en ny analyse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet fastslår, at mange kom i arbejde bagefter. Reformen var en succes, fastslår minister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA). Den konklusion holder ikke, fastslår Danske A-kasser.

Dagpengereformen fra 2010 førte til, at mere end 90.000 personer mistede dagpengene. Alene 34.000 personer i 2013 mistede dagpengene. Men reformen var en succes.

Det konkluderer økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) på baggrund af en ny analyse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Analysen kigger nærmere på, hvordan det gik de 34.000 personer, som i 2013 faldt ud af dagpengesystemet. Ifølge analysen var en tredjedel af den gruppe, der opbrugte dagpengeretten i 2013, i beskæftigelse et år efter dagpengeophør. Og tre år efter dagpengeophør var knap 50 procent i arbejde.

"Dagpengereformen fra 2010 har været en succes. Den har været med til at sikre et godt og velfungerende arbejdsmarked med lav ledighed. På trods af dommedagsprofetier ser vi, at en stor del af de personer, der opbrugte retten til dagpenge, relativt hurtigt kom i job og også har genoptjent retten til en ny periode med dagpenge", udtaler Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Analysen viser samtidig, at 60 procent skønnes at have genoptjent retten til en ny dagpengeperiode i løbet af de første tre år efter dagpengeophør.

”Det er simpelthen bare ikke i orden”
Dagpengereformen var en del af aftalen om genopretning af dansk økonomi og blev vedtaget i juni 2010 af den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale Venstre.

Dagpengereformen betød bl.a., at dagpengeperioden blev halveret fra fire til to år og genoptjeningsperioden til dagpenge blev fordoblet.

Det fik store konsekvenser for mange tusinde danskere. Op mod 90.000 danskere har mistet retten til dagpenge på grund af reformen, fastslår Danske A-kasser i et nyt notat.

Direktør i Danske A-kasser Verner Sand Kirk har været en af dagpengereformens store kritikere, og han er da også helt uenig i økonomiministerens konklusion om, at reformen var en succes.

"Jeg ved ikke, om vi er ovre i fake news-genren, det er så voldsomt at sige. Men det er i hvert fald en udlægning af teksten, som er ganske vidtgående i forhold til, hvad der overhovedet er belæg for", siger Verner Sand Kirk til avisen Danmark.

Han giver ikke meget for, at økonomi- og indenrigsministeren karakteriserer hans og andres advarsler om dagpengereformen for "dommedagsprofetier".

"Tværtimod mener jeg, at vi har været for forsigtige. For selv vores værste forudsigelser har jo ligget i underkanten i forhold til, hvor store konsekvenserne af dagpengereformen rent faktisk endte med at blive", siger Verner Sand Kirk.

Han kalder den nye rapport for "hæderligt embedsmandsarbejde", men mener slet ikke, at den giver nok svar til at underbygge ministerens rosende vurdering.

"Rapporten kan på ingen måde bære de konklusioner, som ministeren forsøger at sælge den med. Det er simpelthen bare ikke i orden", siger Verner Sand Kirk.