Spring menu over
Dansk Magisterforening

Usædvanligt jobtilbud: Skulle holde foredrag uden løn - og lave kaffe og rydde op

© Anna C. Thompson

Del artikel:

”Det er virkelig absurd”, siger freelancer Anna C. Thompson om forespørgsel fra et bibliotek.

Som freelancer beskæftiget i kulturbranchen er Anna C. Thompson vant til, at arbejdsgivere forsøger at presse prisen ned på arbejdsopgaver, for penge er der som regel ikke mange af.

Men hun måtte nu alligevel spærre øjnene op, da hun 4. december modtog et noget usædvanligt tilbud fra et bibliotek i Storkøbenhavn. Som hun efterfølgende skrev på Twitter:

Biblioteket ville gerne have Anna C. Thompson til at holde foredrag. Men ikke nok med, at biblioteket oplyste, at de ikke kunne honorere hende for arbejdet eller for den sags skyld afholde transportomkostningerne. For at få lov til at holde foredraget, skulle hun som modydelse hjælpe med at stille stole op, lave kaffe m.m. samt deltage i oprydningen efterfølgende.

”Jeg synes, det er så dårligt, for jeg skal leve af det. Og som freelancer får jeg desuden ingen sygedagpenge, pension, barsel eller noget som helst. Men jeg er trods alt ikke før blevet bedt om også at lave kaffe og rydde op. Det er jo virkelig absurd”, siger hun om årsagen til, at hun delte jobtilbuddet på Twitter.

Anna C. Thompson ønsker ikke at oplyse navnet på det pågældende bibliotek, men det er ikke første gang, at hun er støt på utraditionelle tilbud.

”Forrige uge så jeg en kultursted søge en receptionist. Heller ikke her var der nogen løn, men til gengæld fik man lov til at benytte deres kontorfælleskab”, siger Anna C. Thompson.

Opslaget om bibliotekets utraditionelle tilbud har affødt mange kommentarer. 

En ansat på et bibliotek er overrasket over, at et bibliotek efterlyser gratis arbejdskraft.

Ifølge Steen Bording Andersen (A), formand for Danmarks Biblioteksforening, er det dog helt normalt at bibliotekerne ikke betaler foredragsholdere honorarer.

”Bibliotekerne skal være et sted, hvor alle kan komme og være gratis at benytte, og derfor betaler man som udgangspunkt ikke honorarer. Vi er underlagt biblioteksloven, og hvis vi skal stille bibliotekerne gratis til rådighed for folk, skal arrangementer kunne afholde uden, at der er penge indblandet”, siger han.

Ifølge Steen Bording Andersen er det ikke sådan, at bibliotekerne ikke må udbetale honorarer.  

Er det ikke rimeligt, at bibliotekerne også betaler et honorar, når de beder folk om at afholde et foredrag?

”Jo, det skal der være plads til, men vi skal også have plads til folk der brænder for en sag, og det er der mange, der gør. Vi har mange debatter om litteratur og klima, hvor vi har folk inde, som brænder for det, at de gør det uden betaling, men selvfølgelig skal der også være plads til honorarer til eksperter og særligt fagligt kompetente personer”.

Den mulighed var dog ikke til stede på det Storkøbenhavnske bibliotek, som inviterede Anna C. Thompson til at holde foredrag.

”Jeg har en fast takst på en times foredrag inklusiv spørgsmål og efterfølgende diskussion til 4.500 kr. plus transport. Da de kun ønskede et oplæg på 25 min. tilbød jeg dem det til 2.000 kr. Men det havde de ikke råd til”.

Hun mener også, at ideen om, at engagement skulle gøre betaling unødvendig, er problematisk.

”Jeg ved ikke hvorfor, at man særligt i kulturbranchen har en her forestilling om, at fordi folk brænder for det de laver, ja så har de ikke brug for nogen indtægt”.