Dansk Magisterforening

Dagens humanist: "Humanister hører også til i Europa-Parlamentet"

Sune Hansen er chef for 13 medarbejdere i den afdeling af Europa-Parlamentet som sørger for løn, sygeforsikring og meget mere til Europa-Parlamentets 751 medlemmer.

Del artikel:

49-årige Sune Hansens uddannelse som cand.mag. i japansk med sidefag i antropologi er blevet til en foreløbigt 17 år lang karriere hos Europa-Parlamentet i Bruxelles. Han er dagens humanist.

Sune Hansen arbejder som chef for 13 medarbejdere i en afdeling i Europa-Parlamentet. Han er uddannet cand.mag. i japansk med sidefag i antropologi, men bruger i dag primært fransk og engelsk i sit job.  

Hvad laver du i dit job i dag?

“Jeg er chef for den afdeling som sørger for løn, sygeforsikring, pension og meget mere for Europa-Parlamentets 751 medlemmer. Jeg er administrerer et årligt budget på ca. 98 mio. Euro (732 mio. kr) og er ansvarlig for en afdeling med 14 medarbejdere, mig selv inklusive.

Min afdelings primære opgave er at sørge for at de offentlige midler, vi er blevet betroet, bliver udbetalt korrekt. Desuden at mindske den administrative byrde for de folkevalgte EU-parlamentarikere mest muligt, så de kan koncentrere sig om deres politiske arbejde. Arbejdet er mangesidigt og komplekst med budgetstyring, udbetalinger, individuel sagsbehandling, juridiske problemstillinger og IT-projektstyring. Så vi dækker mange ting”.

Fem hurtige om jul

Bløde eller hårde pakker?

“Begge”

Flæskesteg eller and? 

“And”

Marcipan eller nougat?

“Marcipan” 

Nisselandskab eller Georg Jensen-pynt?

“Nisselandskab”

Alene Hjemme eller Die Hard?

“Die Hard” 

Hvor længe har du været i jobbet? 

“Jeg har arbejdet i Europa-Parlamentet i 17 år nu, men jeg har kun været chef i dette job de sidste syv år. Det er min første lederstilling. Da jeg startede med at arbejde i EU var det i det lovgivningsforberedende arbejde, hvor jeg assisterede politikerne i et fagudvalg. Her gjaldt det om at hjælpe politikerne med at formulere deres ønsker for i hvilken retning, lovgivningen skal gå, koordinere dagsordener, assistere ved forhandlingsmøder og afstemninger, osv. Efter fem år dér, arbejdede jeg fem år med juridisk analyse og politisk mæglingsarbejde, før jeg til sidst fik mulighed for at prøve kræfter med chefrollen i denne finansafdeling. 

Jeg har aldrig beskæftiget mig direkte med det, som jeg er direkte uddannet i. Jeg har aldrig haft en sag der havde noget med Japan at gøre, og jeg har ingen uddannelse indenfor finans og budgetstyring, som er mine primære arbejdsområder i dag. Men grunden til at jeg har kunnet levere gode resultater indenfor mine forskellige arbejdsområder, kommer netop af min humanistiske baggrund. 

Det er mine solide generalistkompetencer og en generel intellektuel fleksibilitet som gør at jeg har kunne arbejde indenfor mange forskellige felter. Jeg er god til hurtigt at sætte mig ind i et nyt emne og gennemskue hvornår en argumentation holder eller ikke. Desuden er jeg gået til fx de juridiske og budgetmæssige aspekter med åbenhed og vilje til at lære. Sprog er et andet eksempel på dette. Da jeg kom herned kunne jeg engelsk og en smule fransk, i dag arbejder jeg stort set lige godt på fransk og engelsk, og jeg har desuden samlet en del tysk og en smule hollandsk og italiensk op på vejen.” 

Hvordan bruger du så din humanistiske baggrund i arbejdet?

Meget af arbejdet i mine forskellige stillinger har handlet om at opsøge viden, læse og skrive tekster, opsummere komplekse problemfelter, formulere argumentationer og kompromiser, etc. I vidt omfang humanistiske kernekompetencer som videnssøgning, tekstanalyse, tekstproduktion, logik og retorik. Og så er generelle medmenneskelige kompetencer vigtige både i forhandlingssituationer og som chef. 

Danskere er generelt velanskrevne i EU-systemet, fordi vi har ry for at være veluddannede generalister, men jeg har også oplevet at EU-institutionerne rekrutterer ud fra en stor grad af åbenhed overfor forskellige faggrupper. Ud over økonomer og jurister har jeg haft både historikere, fysikere, journalister og ingeniører som kolleger. Jeg tror netop at den intellektuelle fleksibilitet, som jeg talte om, er vigtig i mit arbejde – og er værdsat og efterspurgt i mange funktioner”.

Hvorfor er dit arbejde vigtigt?

Man kan ikke arbejde for Europa-Parlament uden at synes at EU-samarbejdet grundlæggende er vigtigt. Og selvom man kun er en lille del af et meget stort bureaukratisk maskineri, så kan man være med til at få det hele til at køre lidt bedre. Mine kolleger og jeg bidrager gennem vores indsats til at EU-midlerne bliver brugt korrekt og til at politikerne kan koncentrere sig om deres arbejde, og dermed hjælper vi EU-maskineriet til at køre mere effektivt. Hvis et medlem for eksempel bliver indlagt på hospitalet eller mister sin ægtefælle, kan jeg sørge for, at det administrative forløb bliver så gnidningsfrit som muligt.  

Og så synes jeg, at det er vigtigt at være en god chef for mine medarbejdere. Det går jeg meget op i”.

Hvis dit fag skulle have en julegave, hvad skulle det så være?

"Hvis jeg måtte ønske mig en julegave, kunne det være at flere danskere søger job i EUs institutioner – gerne folk med forskellige uddannelsesmæssige baggrunde. Der er desværre blevet færre og færre danske EU-ansatte gennem de senere år".