Dansk Magisterforening

Museumschef: ”Vi er utrolig stolte af at have givet historisk grundlag for denne undskyldning”

© Foto: Hung Tien Vu

Del artikel:

Når Godhavnsdrengene i dag får en officiel undskyldning af statsminister Mette Frederiksen, er det blandt andet Forsorgsmuseets fortjeneste. "Det er usædvanligt, at en udstilling er med til at få den konsekvens", siger museumschef Esben Hedegaard.

Godhavnsdrengene var i sin tid på børnehjemmet Godhavn udsat for overgreb af både seksuel og voldelig karakter. I dag får de en undskyldning, og det er Svendborg Museum og Forsorgsmuseet, som har været med til at danne det historiske grundlag for undskyldningen.

Museumschef for Svendborg Museum Esben Hedegaard er både glad og stolt over, at undskyldningen nu er kommet. 

”Jeg er stolt af at vores forskning har været med til at give Godhavnsdrengene det historiske grundlag for at få denne undskyldning. "Det er usædvanligt, at en udstilling er med til at få den konsekvens.”

”Jeg synes, at den undskyldning skulle være givet for længst. Det havde klædt den danske stat, at den var givet for 10 år siden.”

Sarah Smed, formidlingschef for Svendborg Museum og forsorgsmuseet, er indkaldt til ceremonien i dag for at sige et par ord om afdækningen af Godhavnsdrengenes historie.

'På tirsdag skrives der et meget vigtigt kapitel i vores Danmarkshistorie, når statsministeren giver en officiel undskyldning til Godhavnsdrengene og andre tidligere anbragte, som var udsat for overgreb og blev svigtet af det statslige tilsyn. Jeg får også lov til at sige mit, og det er jeg meget beæret, stolt og ydmyg over', skriver Sarah Smed på sin Facebook.

En lang proces

Kampen for undskyldningen har været en lang proces. De første beviser på, at der var foregået noget forfærdeligt kom allerede for 17 år siden i 2002. Det startede nemlig med udstillingen: ”Du skal ikke tænke paa din Far og Mor”

”De uretfærdigheder som statsministeren giver godhavnsdrengene en undskyldning for; ar en del af den udstilling, som vi lavede tilbage i 2002. Det var det første eksempel på, at de forfærdelige forhold blev belyst”, siger museumschef Esben Hedegaard.

”Udstillingen var en af de ting, der var med til at skabe Godhavnsdrengene tilbage i 2005”, fortsætter han.

Skamfuldt at være på børnehjem

Museumschef Esben Hedegaard fastslår også, at tiden på børnehjem ikke var noget man talte om:

 ”Det var skamfuldt at have været på børnehjem. Man vidste reelt ikke, hvad der foregik på børnehjemmet. Mange af de overgreb, der fandt sted, fortalte børnene ikke hinanden om.”

”Vi oplevede på museet, at vi var de første, de fortalte om de overgreb. Det er voldsomme oplevelser, som de har gået og båret rundt på”.

Godhavnsdrengene får deres undskyldning i dag på Marienborg klokken 13.15.