Dansk Magisterforening

Ét værelse for 7.695 kroner: ”Det er urimeligt, at studieboliger koster så meget.”

Nordbro-tårnet i København skal huse mellem 600 og 700 studerende i studieboliger, der koster op mod 9.000 kroner om måneden plus forbrug. © Foto: Peter Hove Olesen, Scanpix

Del artikel:

43 procent af DM’s studerende bruger enten hele eller mere end deres SU på faste boligudgifter som husleje, vand, varme og el. ”Det er urimeligt, at studieboliger koster så meget”, lyder det fra forkvinde for DM Studerende Ronja Rose Ravnskov.

7.695 kroner plus forbrug for en ét-værelses lejlighed på 49 kvadratmeter. Det er prisen på de nye studieboliger, der står klar i det nybyggede højhus Nordbro-tårnet på Nørrebro i København. Ikke overraskende står mange af lejlighederne stadig tomme, skriver Mit Nørrebro.

Nordbro-tårnet er et godt eksempel på, hvordan priserne på studieboliger stiger og stiger i de store byer. 

I dag er mere end hver tredje studerende nødt til at have et studiejob for at kunne få det hele til at løbe rundt, viser en ny undersøgelse foretaget af Dansk Magisterforening. Her svarer 43 procent af de studerende, at de bruger hele eller mere end deres SU på faste boligomkostninger som husleje, vand varme og el. Undersøgelsen dækker over svar fra 1.672 studerende i Dansk Magisterforening.

”Det er efterhånden kendt viden, at studieboligpriserne er skyhøje. Studerende bliver ofte skudt i skoene, at de er kræsne, og at de kun vil bo i indre by. Realiteten er bare, at det er svært at få et værelse til studievenlige priser. Det er urimeligt, at studieboliger koster så meget", siger forkvinden for DM Studerende, Ronja Rose Ravnskov.

Studiejob er nødvendigt
Mere end hver syvende af de studerende med studiejob arbejder over de anbefalede 15 timer om ugen på studiejobbet, viser undersøgelsen.

”Et studiejob er positivt, fordi man får noget erhvervserfaring, men det skal kun være i sådan et omfang, at det ikke går udover ens studier", siger Ronja Rose Ravnskov.

Samme pointe kom Troels Østergaard Sørensen, dekanen på København Universitets Samfundsvidenskabelige Fakultet, med til Politiken i 2015:  

”Hvis man beskæftiger studerende mere end 15 timer per uge, indebærer det en stor risiko for, at de slet ikke bliver kandidater”.

Drop udrykket cafepenge

Ann Lehmann Erichsen, som er Forbrugsøkonom i Nordea, mener godt, at man kan droppe snakken om, at SU er cafépenge.

”Når man ser på, hvordan studerende typisk lever, så kan det godt være, at man en gang imellem går på cafe og drikker en kaffe, men det er langt fra hver dag,” siger hun.

”Gennem de senere år er det blevet sværere at finde en billig studiebolig. Huslejerne stiger meget hurtigere end SU’en, hvilket resulterer i at SU’en ikke kan følge med.”

I august findes der i gennemsnit 90.000 flytninger hvert år.

Artiklen er opdateret kl. 11.09: Danica Ejendomme oplyser, at det ikke er tiltænkt, at studerende skal bo alene i lejlighederne i Nordbro-tårnet.