Forskere: Dagpengereformen har ingen målbar effekt
© Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Der er ingen videnskabelig evidens for, at dagpengereformen fra 2010 har haft nogen markant effekt. Det konkluderer Rockwool Fondens forskere i en ny bog.
Tusindvis af mennesker mistede retten til dagpenge, da politikerne i 2010 halverede dagpengeperioden og fordoble optjeningskravet.
Nu viser det sig, at reformen ikke har haft nogen markant effekt på beskæftigelsen. Det skriver forskere fra Rockwool Fonden i en ny bog.
”Vi kan se, at på tværs af konjunkturer og sammensætninger af ledighed, så er der meget lidt variation i andelen af dagpengemodtagere, som opnår beskæftigelse i løbet af to år. Det vil sige, at vi ikke kan se det her tydelige skift, som skulle pege på, at nu begynder der pludselig at komme markant flere fra dagpenge til beskæftigelse end før", udtaler Anders Bruun Jonassen til Information.
Anders Bruun Jonassen er en af de forskere, der har været med til at forske og skrive bogen.
Rockwool Fonden har analyseret tal fra 2004 til 2013 for at se, om det var muligt at finde en forbedring i folk, der kom i beskæftigelse. Og de konkluderer altså, at der ikke er videnskabelig evidens for, at reformen i 2010 har haft en markant effekt.
”Vores vurdering er, at nogle af de skøn, der er foretaget, formentlig har overvurderet beskæftigelseseffekten”, udtaler Anders Bruun Jonassen til Information
”Men hvis vi forholder os til det, vi kan måle på, er der dog en række metodiske forhold, der trækker i retning af høj risiko for overvurdering. Vi vurderer derfor, at det er overvejende sandsynligt, at de største af skønnene er overvurderede”, siger han
Forskerne har dog fundet en klar effekt, når der er tale om arbejdsløse, hvor deres dagpengeperiode udløber. Tallet er dog forbundet med en stor usikkerhed, fordi det drejer sig om få mennesker. De fleste mennesker er allerede kommet i arbejde inden deres dagpengeperiode udløber. Derfor vil de udsving, der kan være at finde, være usikre, fordi det ikke drejer sig om særlig mange mennesker, forklarer han til Information.
Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, er imod forringelserne som kom med dagpengereformen i 2010.
"Der skal ikke være tvivl om, at jeg og DM er imod de besluttede forringelser af dagpengesystemet, som langt hen ad vejen blot gør det vanskeligere at være arbejdsløs. Forringelserne underminerer trygheden for den enkelte og tilliden til det fælles sikkerhedsnet, som dagpengesystemet er, og det vanskeliggør på længere sigt at fastholde tilslutningen til ordningen – en tilslutning, som er afgørende for den danske flexicurity-model."
"At vi nu har en undersøgelse, der peger på, at effekterne af forringelserne er tvivlsomme, bekræfter, at det ikke var den rigtige løsning at forringe dagpengesystemet", fortsætter hun.
Om bogen:
Bogen er af Rockwool Fonden, hvor du kan finde bogen.