Dansk Magisterforening

Analyse: Mogens Jensen blev ikke kulturminister, fordi han lovede for meget

© Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Del artikel:

Joy Mogensen har ikke andet valg, når hun siger, at hun ikke kan garantere et stop for kulturbesparelserne. Netop det løfte var nemlig en årsagerne til, at Socialdemokratiets tidligere kulturordfører ikke blev valgt som kulturminister, vurderer ekspert.

Kulturminister Joy Mogensen (S) vil ikke garantere, at de årlige besparelser på kulturområdet bliver fjernet i 2020. Det lovede Socialdemokratiets daværende kulturordfører Mogens Jensen ellers under valgkampen.

Og i den konflikt finder man svaret på, hvorfor Mette Frederiksen ikke valgte Mogens Jensen som kulturminister, selv om han var den klare favorit til posten. Det vurderer en af landets førende kulturpolitiske eksperter Lasse Marker, der er ekstern lektor i Art Management ved Københavns Universitet og partner i konsulentbureauet Rasmussen & Marker.

”En af forklaringerne på, at Mogens Jensen ikke blev kulturminister er nok, at han under valgkampen lovede ting til højre og venstre – langt mere end han ville kunne levere som minister. Der har det nok været en god prioritering for statsministeren at vælge en anden i stedet. Ellers ville det blive løftebrud efter løftebrud”, siger Lasse Marker til Magisterbladet.

”Omvendt var Joy Mogensen slet ikke en del af valgkampen, fordi hun var borgmester. Og det gør det svært at kritisere hende for det her. Hun er jo bare blevet hentet ind af Mette Frederiksen og kan ikke gøre andet end at sige det videre, hun får besked på fra statsministeren,” siger han.

Det er værd at bemærke, hvornår Mogens Jensens forsikrede, at kulturbesparelserne ville stoppe. Det skete nemlig som reaktion på Venstres udmelding om at fjerne omprioriteringsbidraget på undervisnings- og kulturområdet i 2020. Og i forvejen var størstedelen af de planlagte besparelser allerede givet tilbage til kulturområdet i form af den daværende regerings ’kulturpakke’ med målrettede bevillinger for i alt 775 millioner kroner over fire år, som blev vedtaget med Finansloven 2019.

”Det var en gratis omgang for Socialdemokratiet at melde det ud, fordi Venstre lige havde gennemført en ny kulturpakke, som førte pengene tilbage krone for krone. Så på det tidspunkt var det helt risikofrit for Mogens Jensen at sige det samme”, siger Lasse Marker.

”Der er ingen tvivl om, at hun virkelig gerne vil tale kulturen op, men når det kommer til finansieringen er det ude af hendes hænder” - Lasse Marker

Det er ikke Joy Mogensens beslutning

Det vil derfor være en misforståelse, hvis kulturlivets topper kritiserer den nye kulturminister for sine udtalelser om, at det er for tidligt at aflyse omprioriteringsbidraget, mener Lasse Marker. Det er nemlig slet ikke hendes beslutning.

”Jeg kan godt være nervøs for, om kulturlivet begynder at være kritiske over for Joy Mogensen bare på baggrund af det her. For der er ingen tvivl om, at hun virkelig gerne vil tale kulturen op, men når det kommer til finansieringen er det ude af hendes hænder”, siger Lasse Marker.

”Det bedste for Joy Mogensen ville være, at Socialdemokratiets øverste ledelse tog en beslutning om det her, så hun kunne melde klart ud. Men det har de tilsyneladende ikke. Og så står hun bedre ved at tale ærligt om, at det stadig er usikkert”, siger han.

Samtidig vil han gerne mane til besindelse. For Joy Mogensens udmeldinger betyder ikke nødvendigvis, at besparelserne fortsætter, siger Lasse Marker.

”Min fornemmelse er stadig, at omprioriteringsbidraget bliver aflyst i 2020 – eller i hvert fald bliver markant mindre. Det er det, jeg fornemmer, når jeg taler med politikerne på Christiansborg”.