Dansk Magisterforening

Rane Willerslev holder med Henrik Sass Larsen: Kulturen er for elitær

Del artikel:

Direktør på Nationalmuseet Rane Willerslev forstår godt Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsens pointe om, at der er gået for meget storbyelite og overklasse i kulturen. Der skal være plads til den brede befolkning på landets kulturinstitutioner, siger han.

Henrik Sass Larsens ønske om et opgør med elitens kulturbegreb er blevet skarpt kritiseret de seneste dage, men Nationalmuseets direktør Rane Willerslev forstår egentlig godt behovet for et brud.

"Kulturpolitik handler ikke kun om, at man giver masserne adgang til kulturinstitutionerne. Der ligger også en forpligtelse hos institutionerne om at lave noget som interesserer den brede befolkning,", siger Rane Willerslev.

Selvom han ikke er enig i den retorik Henrik Sass Larsen brugte i P1-interviewet, forstår han godt gruppeformandens irritation over, at eliten og akademikerne tidligere har dikteret, hvad kulturen skulle indeholde.

"Traditionelt set har det været akademikerne som skulle bestemme, hvad der skulle laves hos kulturinstitutionerne, men den verden har ændret sig. I dag har vi et socialt ansvar for at få folk ind på vores museer og teatre, og det skal vi tage dybt seriøst".

Eliten fordømmer projektet
Rane Willerslev forklarer, hvordan de på Nationalmuseet konstant arbejder for at gøre udstillinger og aktiviteter imødekommende og interessante for alle typer danskere.

"Vi kan se, hvordan vi med vores nye initiativer, som for eksempel kedsomhedsknappen og Jim Lyngvilds vikingesudstilling, faktisk har lykkedes med at få nogle nye gæster ind. Det er noget, vi arbejder hårdt for".

LÆS OGSÅ: S-opgør med elitens kulturbegreb

Men de nye og kreative formidlingsteknikker, bliver ifølge Rane Willerslev, fordømt af den højtuddannede elite, som taler om tivolisering og manglende tyngde.

"Når vi forsøger at gøre noget nyt, så kommer der stærke reaktioner fra den uddannede elite, som fordømmer det. Jeg var meget rystet over fordømmelsen af Jim Lyngvilds vikingeudstilling, før den overhovedet var åbnet".

Magisterbladet er medskyldigt
Også her på Magisterbladet, mener Rane Willerslev, at vi har hjulpet til at puste til ilden ved at problematisere den folkeliggørelse, som finder sted i kulturlivet.

"I på Magisterbladet har også været med til at tegne et kritisk billede af de nye initiativer, når I påpeger, at museerne er ved til at blive til et tivoli. I stedet for at kalde det en tivolisering, så kunne I jo skrive om, hvad der kræves af de akademiske ansatte på kulturinstitutionerne i dag".

Der er nemlig mere brug for akademikere i kulturlivet end nogensinde før, siger Rane Willerslev. Det er bare vigtigt, at de forstår, at videnskabeligt indhold ikke bliver mindre seriøst eller relevant, fordi det formidles sjovt.

"Akademikere og forskere skal i dag turde tænke kreativt og lege med deres fag. Du kan sagtens forene noget der har appel til den brede befolkning, med noget der er stimulerende".

LÆS OGSÅ: S-Kulturordfører: Socialdemokratiet vil ikke ændre kulturpolitik

Selvom Rane Willerslev altså er enig med Henrik Sass Larsen i, at vi skal væk fra det elitære kultursyn, bryder han sig ikke om gruppeformandens ’elite-bashing’ af kultur-former som ballet og teater.

"Henrik Sass Larsen har en klar pointe i, at det er vigtigt, at kulturen også skal ud til den brede befolkning, men selvfølgelig skal der være plads til finkultur, og nogle initiativer må også gerne være smalle. Han kan jo komme til at grave kløfterne mellem det finkulturelle og det folkelige endnu dybere, når han tegner et så sort og hvidt billede af kulturlivet".

De nye kulturbevægelser er nemlig meget mere nuancerede, siger Rane Willerslev. Der skal være plads til alle, uanset om du er vild med bingo eller ballet.