Spring menu over
Dansk Magisterforening

Nyskabende migrænemedicin får grønt lys fra Medicinrådet – men kun til få patienter

© Pina Messina

Af William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Medicinrådet anbefaler en ny migrænemedicin, der i nogle tilfælde ser ud til at give bedre behandling med færre bivirkninger, men kun til de hårdest ramte patienter.

Medicinrådet anbefaler nu det nye lægemiddel mod migræne, Erenumab, men kun til patienter med kronisk migræne, der er svære at behandle. Medicinrådet anslår, at det drejer sig om ca. 350 patienter.

Lægemidlet har fået stor opmærksomhed i medierne, og forventinger til det er høje. Blandt andet fordi det er nyskabende inden for migrænebehandling.

”Den medicin, man hidtil har brugt, er udviklet til at behandle helt andre ting end migræne. Det har betydet, at der har været bivirkninger som humørsvingninger og vægtændringer forbundet med behandlingen af migræne. Forskningen viser indtil videre, at der med dette nye lægemiddel, der er udviklet specifikt til at behandle migræne, ikke er nogen stor forekomst af bivirkninger”, fortæller leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine, Jakob Møller Hansen.

Cirka 500.000 danskere lider af migræne, og det er dermed en meget lille andel, der vil få den tilbudt. Det vil muligvis ændre sig på sigt, mener Jakob Møller Hansen.

”Medicinen er testet på alle typer af migrænepatienter, og den har vist sig at virke godt på dem. Lægeligt set mener jeg derfor også, at det er den bedste behandlingsform mod migræne. Jeg tror, at når man har fået flere erfaringer med sikkerheden og virkningen af medicinen, og den er faldet i pris, så vil flere få den tilbudt”, siger han.

Medicinen virker ved, at den blokerer signalstoffet ”calcitonin gen-relateret peptid” eller CGRP, der signalerer smerte til hjernen under migræneanfald. På den måde virker den forebyggende mod migræneanfald.

Sammenhæng mellem signalstoffet og migræne blev allerede foreslået i 1985 af Lars Edvinsson, professor ved Klinisk Eksperimentel Forskningsafdeling GLO på Rigshospitalet. Sidenhen har flere forskerhold arbejdet på at dokumentere sammenhængen, og det er altså den forskning, der nu har ledt til den nye medicin.

En folkesygedom
Lægemiddelfirmaet Novartis Healthcare A/S har ansøgt om anbefalingen af lægemidlet. Derudover er lægemiddelfirmaerne Alder, TEVA og Eli Lilly i færd med at udvikle deres egne udgaver af medicinen.

Der er god grund til, at interessen for at udvikle ny medicin mod migræne er så stor, fortæller afdelingslæge Jakob Møller Hansen.

”Migræne er en folkesygdom, der både er underbehandlet og underdiagnosticeret”, siger han.

Selvom den nye medicin altså pt. kun vil blive tilbudt til et fåtal af migrænepatienter, kan det alligevel godt betale sig at gå til lægen, hvis man er tilbøjelig til at få hovedpine.

”Det første skridt bør altid være at få stillet en korrekt diagnose, så man for eksempel finder ud af, om det er spændingshovedpiner eller migræne, man lider af. I den forbindelse finder man også ud af i hvilken sammenhæng symptomerne opstår – om det for eksempel er i forbindelse med hormonforandringer, stress eller fysisk belastning”, siger Jakob Møller Hansen.

Den rette behandling kan for eksempel være medicin – både forebyggende og smertestillende – eller fysioterapi alt efter, hvilken type migræne man lider af. I nogle tilfælde vil en Treo kunne klare smerterne, andre gange skal man have en mere specialiseret behandling. Uanset hvad er det dog vigtigt at komme til lægen”, understreger Jakob Møller Hansen.

”Man skal ikke bare tage piller uden at tænke sig om og have en plan, det hjælper ikke på noget – selv hvis det bare er Treo eller Panodil”, siger han.