Ny overenskomst giver lønstigning på 135.000 kroner
© Ritzau Scanpix
Underviserne på Den Danske Scenekunstskole har hidtil arbejdet uden overenskomst. En ny aftale giver dem lønstigning, arbejdsgiverbetalt pension og bedre mulighed for en akademisk karriere.
Underviserne på Den Danske Scenekunstskole har i årevis arbejdet uden overenskomst til en lav løn og uden pension. Men det ændrer sig med ny overenskomstaftale, der blev forhandlet på plads kort før nytår.
Aftalen betyder blandt andet en samlet lønstigning på omkring 135.000 kroner om året for de fleste medarbejdere. Tidligere kunne scenekunstskolens undervisere højst tjene 33.900 kroner om måneden før skat. Nu er beløbet på 45.100 kroner, når man indregner den pension, der følger med overenskomsten.
“Vi råber højt hurra herude. Det er en 10 år lang kamp, så det er først langsomt ved at gå op for os, at det er lykkedes. Og ud over at det er dejligt at få pension og alt det der, så skal vi først nu finde ud af, hvad sådan en overenskomst ellers kan bruges til”, siger Mille Elung, der underviser i sang og musikdramatik på Den Danske Scenekunstskole i København.
“Underviserne har fået et kæmpe lønløft, men det har også været særdeles tiltrængt. De har i årevis arbejdet under dårligere forhold end undervisere på andre uddannelsesinstitutioner. De er nu på samme niveau som for eksempel undervisere og forskere ved musikkonservatorierne”, siger chefkonsulent i Dansk Magisterforening Anders Dissing, der har været med til at forhandle aftalen.
Nye titler, nye muligheder
Med overenskomsten, som træder i kraft med tilbagevirkende kraft for hele 2018, følger også en række nye stillingsbetegnelser som adjunkt, studielektor, lektor, professor og professor MSO. Kulturministeriet har givet scenekunstskolen en tillægsbevilling på 1,5 millioner kroner årligt til stillingsstrukturen.
“Der er nu beskrevet nogle klare karriereveje for underviserne, og der er kommet mulighed for at forske. Det er i sig selv en værdi og en anerkendelse af undervisernes kompetencer. De har et fagligt meget højt niveau, og det skal selvfølgelig afspejles i deres løn og arbejdsforhold”, siger Anders Dissing.
Alle skolens 39 undervisere, som typisk er uddannede skuespillere, instruktører eller musikere, får til at starte med titel af studielektor. Over tid kan underviserne overgå til stillinger som lektor og professor og dermed også højere løn.
“Jeg er meget glad for, at vi alle starter som studielektorer. Vi arbejder så tæt sammen, at det ville give en grim smag i munden, hvis du stod og underviste side om side med en kollega, der pludselig fik 5.000 kroner mindre i løn”, siger Mille Elung.
“Det er netop forcen ved denne her aftale, at vi er en samlet gruppe. Før har vi hver især stået alene med ansættelsen. Nu står vi sammen”, siger hun.
Akkreditering er vigtigt
Den Danske Scenekunstskole blev først i 2017 akkrediteret som en videregående uddannelse på linje med musikkonservatorierne. Det betyder, at scenekunstskolen nu udbyder bacheloruddannelser i dans og koreografi, iscenesættelse, musical, skuespil, scenekunstnerisk produktion og danseformidling. Fra i år kommer der desuden kandidatuddannelser.
Akkrediteringen har været et vigtigt skridt i retningen af ordnede forhold for de ansatte, vurderer både Anders Dissing og Mille Elung.
“Når vi er anerkendt som et kreativt universitet på linje med de andre i landet, kan man ikke længere forsvare at have os ansat på vilkår, der er markant ringere end for alle andre”, siger Mille Elung.
Det glæder også DM-formand Camilla Gregersen, at underviserne ved Den Danske Scenekunstskole har fået vilkår, der matcher vilkårene for undervisere på lignende uddannelser, siger hun på dm.dk.
“På mange af de kunstneriske uddannelser har underviserne for ringe vilkår, og derfor er det så tilfredsstillende at lande en god aftale på det område. Vores aftale er med til at skabe gennemsigtighed og mere klare karriereveje for underviserne på scenekunstskolen. Jeg håber, at den nye overenskomst kan være med til at sikre medlemmernes udvikling og arbejdsglæde”, siger Camilla Gregersen.