Kvindelige forskere kalder arbejdsmiljøet på AU for ”sundhedsskadeligt” og ”sygt”
© Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Kvinder bliver skræmt væk fra en forskerkarriere pga. dårligt arbejdsmiljø på AU, konkluderer ny undersøgelse.
Arbejdsmiljøet er hovedårsagen til at kvinder vælger en forskerkarriere på Aarhus Universitet (AU) fra. Det konkluderer et nyt studie, hvori 25 kvinder, der enten er eller har været ansat på universitetet i en forskerstilling er blevet spurgt, hvorfor de ikke længere har lyst til at være på AU, skriver AU’s universitetsavis, Omnibus.
”Kvinderne beskrev miljøet som meget ensomt. Nogle beskrev det endda som ’sundhedsskadeligt’, ’hårdt’, ’sygt’, ’usundt’ og ’barskt’,” siger postdoc på Center for Videnskabsstudier Sara Kier Praëm, der har interviewet de 25 kvinder, til Omnibus.
Kvinderne kunne også berette om en hverdag med magtspil, bagtalelse, sladder og stress.
”Nogle beskrev, hvordan de af seniorkolleger havde fået stjålet noget af deres arbejde eller resultater, hvilket havde haft store konsekvenser for dem,” siger Sara Kier Praëm til universitetsavisen.
Ifølge forskerne bag undersøgelsen kan det være med til at forklare, hvorfor der bliver færre kvinder, jo længere op i universitetshierarkiet man kommer. En undersøgelse viste blandt andet for nyligt, at kun 21 procent af de akademiske topstillinger er besat af kvinder i Danmark. Det giver Danmark en bundplacering som nr. 21 ud af 28 blandt EU-landende inden for ligestilling på området.
LÆS OGSÅ: Få kvinder i akademiske topjob: Danmark i bund blandt EU-lande
LÆS OGSÅ: Danmark er dårligst til ligestilling blandt forskere
LÆS OGSÅ: Mandlige forskere får langt flere forskningsmidler end kvinder
De interviewede kvinder oplevede da også uretfærdigheder i forbindelse med ansættelser.
”Kvindernes generelle oplevelse var, at besættelsen af stillinger var aftalt på forhånd. Det var ofte allerede afgjort forinden, hvem der skulle ansættes, og så lavede man så specifikt et opslag, at kun den person kunne få jobbet”, fortæller Sara Kier Praëm til Omnibus.
Forskningsprojektet konkluderer også, at børn og ægtefæller spiller en rolle i forhold til, hvorvidt man som kvinde vælger en forskerkarriere. Hvis ægtefællen ikke bidrager til det huslige, eller hvis man er enlig mor, så kan det være svært at få forskerkarrieren til at fungere.
Rektor på AU, Brian Bech Nielsen, har ifølge Omnibus bedt et udvalg om at lave en ”handlekraftig handlingsplan” for, hvordan universitetet kan gøre op med kønsuligheden blandt de ansatte.
Virker det ikke, vil han se på mere drastiske tiltag:
”Så kommer vi til at diskutere nogle af de tiltag, som er kontroversielle i en dansk sammenhæng. Og det er, om vi er nødt til at have en form for kvotetilgang”, siger han til Omnibus.