DSU-formand: Det er umuligt at diskutere kulturpolitik
Hver gang man forsøger at forny kulturen, så får man én over næsen, siger formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Frederik Vad Nielsen. Han er træt af, at kulturinstitutionerne gerne vil have statens penge, men ikke vil forandre sig.
"Kulturlivet ønsker vildskab i kunsten, men ikke i debatten. Det viser den seneste debat om Henrik Sass Larsen udtalelser også".
Sådan siger Frederik Vad Nielsen, formand for DSU, efter bølgerne i sidste uge gik højt om Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsens, udtalelser om kulturlivet.
Frederik Vad Nielsen er ikke enig med gruppeformandens citat, men han mener, at det er nødvendigt at diskutere kulturpolitik, hvis vi vil lykkedes i at gøre kulturen interessant og tilgængelig for alle.
"Socialdemokratiets mål er at sørge for at alle, på tværs af baggrund, har mulighed for at blive klogere på sig selv og på livet gennem kultur. Derfor bliver vi også nødt til at tale om, hvordan vi kan give folket det kultur, de vil have".
Ifølge ham, har hverken kulturlivet eller Socialdemokratiet håndteret den aktuelle debat om elitær vs. folkelig kultur særligt godt.
"Jeg synes, at Socialdemokratiet er defensiv i den her debat. Det hele bliver meget luftigt. Vi burde hellere diskutere, hvad der rent faktisk kan gøres, så alle på tværs af baggrund har adgang til kulturen".
De må tvinges ud af starthullerne
Selv mener Frederik Vad Nielsen, at der er brug for nogle politiske retningslinjer til de statsstøttede kulturinstitutioner så det sikres, at de løbende udvikler og fornyer formidlingen i øjenhøjde med danskerne.
"Kulturlivet rynker stadig på næsen af det mere folkelige. De bliver nødt til at forstå, at det er deres opgave at lave noget, som folk gider se. Derfor må man tvinge nogen ud af starthullerne, så de kan lokke folk til".
Han nævner Nationalmuseet som et godt eksempel på, hvordan det kan lykkes at lokke flere almindelige danskere på museum, hvis man tilbyder noget, de synes er spændende.
"Rane Willerslev har gjort et fantastisk stykke arbejde på Nationalmuseet, men alligevel bliver han svinet til af kultureliten, fordi han for eksempel har lavet en vikingeudstilling med Jim Lyngvild. I stedet for at svine ham til, burde de gøre ham kunsten efter".
'Hit med pengene og luk munden'
De danske kulturinstitutioner bør derfor være åbne over for at diskutere, hvad der kan gøres for at mangfoldiggøre kulturen, men det er de ikke interesseret i, siger Frederik Vad Nielsen.
"Der hersker en ’hit med pengene og luk munden’ parole i kulturlivet, hvor institutioner glædeligt tager imod statskroner, men ikke vil lytte til nye ideer", siger han og fortsætter:
"Så snart man taler om at ændre i kulturen fra politisk side, så kommer der fire kronikker i Politikken og to Deadline-udsendelser med brok om det. Det er umuligt at lave noget kultur om".
Frederik Vad Nielsen kalder kulturdebatten sørgelig.
"Jeg synes at statslig kulturfinansiering har en berettigelse, men vi bør kunne have en åben debat om det. Det er der bare ingen, der gider".