Dansk Magisterforening

Valgforsker: S går til valg på at fjerne regeringens grønthøster

© Socialdemokratiet

Del artikel:

Socialdemokratiet (S) har slingret på spørgsmålet om besparelser på uddannelser. Et markant kursskifte fra S betyder, at oppositionen nu står samlet om at fjerne grønthøsteren. Det er startskud til valgkamp, siger professor Kasper Møller Hansen.

Tirsdag meldte socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht ud, at partiet ville fortsætte regeringens årlige to procents besparelser på uddannelsesområdet frem til 2022.

 I modsætning til regeringen ville S dog ikke udhule sektorens økonomi, men sikre, at pengene blev i systemet, sagde finansordføreren, ifølge Altinget.

 Dagen efter kom S-formand Mette Frederiksen med en kontramelding:

"Vi foreslår at droppe omprioriteringsbidraget på uddannelse, fordi det ganske enkelt skaber for stor usikkerhed ude på de enkelte uddannelsesinstitutioner. Samtidig vil vi gerne sende et meget klart signal om, at det skal være slut med besparelser på uddannelser i Danmark", sagde Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen til DR Nyheder.

Det markante kursskifte i S´ uddannelsespolitik betyder, at oppositionen nu står samlet i sit krav om at fjerne regeringens årlige to procents besparelser på uddannelsesområdet.

Det er et oplæg til valgkamp, siger professor i Statskundskab på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

 ”Med kursskiftet kan rød blok pludselig levere resultater på et vigtigt værdipolitisk område. Samtidig kan Mette Frederiksen udvise lederskab”, forklarer han.

Det skaber kant til regeringen
Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten har hele tiden stået sammen om at ville afskaffe regeringens grønthøsterbesparelser, og socialdemokraterne mødte stor kritik efter Benny Engelbrechts oprindelige udmelding tirsdag.

”Først blev der lagt op til en stram central styring af uddannelsessektoren og politiske ad hoc-prioriteringer hen ad vejen. Nu kan uddannelsessektoren se frem til, at et regeringsskifte vil give dem langt større autonomi og bedre arbejdsvilkår. Det skaber en kant til regeringen og går rent ind hos især en del ældre S-vælgere”, forklarer Kasper Møller Hansen.

På professionshøjskolerne håber man, at den politiske opbakning til besparelserne er smuldret helt væk.

”Det har været en udfordring at finde de seks procent ind til nu, og det giver os sved på panden at kigge frem”, sagde Harald Mikkelsen, der er rektor på VIA UC, i en artikel i DM´s professionshøjskoleblad for nyligt.

"Vi bliver en uddannelsesregering igen"
Samme sted bekendtgjorde tidligere uddannelsesminister Christine Antorini (S), at hendes parti ville gå til valg på at give grønthøsteren en udløbsdato.

Vi var en uddannelsesregering under Thorning, og vi bliver en uddannelsesregering igen”, sagde Antorini, få dage før hun fik job i det private og sagde farvel til Christiansborg og formandsposten i uddannelses- og forskningsudvalget.

Det er klogt, at oppositionen lægger afstand til regeringen på temaer som uddannelse, miljø og indvandring, siger professor Kasper Møller Hansen.

”Det virker godt for rød blok, hvis man kan demonstrere intern samhørighed i rød blok og få drejet opmærksomheden i valgkampen hen i mod værdipolitiske emner”, fastslår han.