Dansk Magisterforening

Undervisere og studerende mærker konsekvenserne af besparelser

Af William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Studerende mangler plads på studiet og feedback, mens undervisere oplever at have for mange arbejdsopgaver efter to-procents-besparelserne. Det er blandt konklusionerne i en ny undersøgelse.

56 procent af de studerende har inden for de seneste semestre oplevet, at der er blevet mere trængsel på deres studiested, og 37 procent har oplevet mindre feedback. Det viser en ny undersøgelse, som fagforeningen IDA har lavet blandt studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser.

Fagforeningen skriver i en pressemeddelelse, at det får formand i IDA Thomas Damkjær Petersen til at efterlyse en politisk opbremsning af de årlige besparelser på landets uddannelsesinstitutioner.

”Vores uddannelsessystem skal ikke være en økonomisk malkeko. Uddannelse er ganske enkelt det råstof, som vi skal leve af. Det er et af de absolut vigtigste parametre, hvis vi fortsat skal være en seriøs spiller i en verden, hvor den teknologiske udvikling buldrer afsted. Omprioriteringsbidraget er en kæp i hjulet på fremtidssikringen af vores velfærdssamfund,” siger han i pressemeddelelsen.

Fagforeningen har ligeledes lavet en undersøgelse blandt underviserne på de samme uddannelser, og her viser det sig, at 70 procent oplever at have for mange arbejdsopgaver, mens 37 procent svarer, at mulighederne for at levere kvalitetsundervisning er forringet inden for de seneste to år. Det skriver Politiken.

Forringelser på alle uddannelser

Det er ikke kun på de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser, at man mærker konsekvenserne af to-procents-besparelserne, mener Sara Mahin Doost, forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd.

”Der er et indskrænket rum for alt det, vi som studerende mener skaber god uddannelseskvalitet. Det viser, at vi efter år med nedskæringer rammer kerneydelsen, som er undervisning. Det overflødige fedt er fjernet, så vi er der, hvor det gør ondt både på studerende og på undervisere”, siger hun til Politiken.

Magisterbladet har tidligere beskrevet, hvordan der også er stor utryghed på universiteterne i forbindelse med de fyringer, som besparelserne har ført med sig.

“Vi er nået ud over det punkt, hvor vi kan udvikle fleksible tilbud til alle de forskellige slags studerende vi har. Så bliver det pølsefabrik mere end universitet. Jeg kender eksempler på dygtige studerende der er smuttet på den konto,” sagde Olav W. Bertelsen, universitetslærernes formand i DM, i den forbindelse.