Regeringen vil spare 4,8 milliarder på videregående uddannelser over de næste tre år
© Michael Bothager / Ritzau Scanpix
På trods af at uddannelser, studerende og faglige organisationer advarer om, at kvaliteten på videregående uddannelser er faldet, vil regeringen spare 4,8 milliarder over de næste tre år. Socialdemokratiet vil sløjfe besparelserne.
Fra 2019 til og med 2021 skal de videregående uddannelser spare 4,8 milliarder kroner på grund af omprioriteringsbidraget, der tager 2 pct. om året fra det tilskud til uddannelse, de modtager. Det vil blive konsekvensen af regeringens finanslovsudspil. Dermed vil omprioriteringsbidraget fra 2016 til 2021 have skåret næsten 6 mia. kr. fra de videregående uddannelsers budgetter.
Kvaliteten af de videregående uddannelser er ifølge bl.a. fagforeninger, uddannelsesinstitutioner og de studerende allerede gået ned. Senest har en undersøgelse fra IDA vist, at kvaliteten er dalet.
LÆS OGSÅ: Se, hvor meget der skal spares på din uddannelse
Socialdemokraternes uddannelses- og forskningsordfører Mette Reissmann synes også, at det er indlysende vigtigt at få sløjfet besparelserne hurtigst muligt.
”Vi ser blandt andet, hvordan besparelserne har medført forringelser af studiemiljøet, hvilket igen kan føre til et øget frafald. Det går ikke, når vi som land skal leve af vores gode uddannelser”, siger hun.
Det var mindre indlysende for Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht, da han den 4. september udtalte til Altinget, at Socialdemokratiet ville beholde omprioriteringsbidraget på 2 procent, men til gengæld flytte pengene tilbage til aktiviteter i uddannelsessektoren.
Den udtalelse kalder Mette Reissmann for en ”svipser” og en ”misforståelse”.
”Socialdemokratiet har altid været imod omprioriteringsbidraget”, siger hun.
En sløjfning med en krølle på halen
På trods af at Mette Reissmann mener, at der allerede nu er sket kvalitetsforringelser på de videregående uddannelser, vil hun ikke love, at nogle af de penge, der allerede er blevet sparet og vil blive sparet indtil Socialdemokratiet eventuelt overtager regeringsmagten, bliver ført tilbage til uddannelserne.
”Vi må se på det til den tid. Vi må tage bestik af, om økonomien er til det. Regeringen uddeler jo gaver til højre og venstre, så det er ikke sikkert, at der vil være pengene til det”, fortæller hun.
Hun vil heller ikke garantere, at de videregående uddannelser bliver fredet fra omprioriteringer. Socialdemokratiet har blandt andet et ønske om, at erhvervsskolerne skal have flere penge.
”Vi må se på, hvor pengene til det skal komme fra. Det kan jeg ikke sige noget om endnu. Men jeg kan sige, at det bliver målrettet på den måde, at man tager penge fra, hvor de kan undværes, og giver til der, hvor der er brug for dem”.
Er det ikke det samme, som regeringen vil gøre fra 2022?
”Jo. Forskellen er, at vi vil gøre det nu,” siger Mette Reissmann.