Dansk Magisterforening

Efter kritik: Nu vil regeringen bevilge flere penge til Studenterrådgivningen

© Kim Vadskær

Af William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Magisterbladet beskrev for nyligt, hvordan Studenterrådgivningen var hårdt presset på grund af besparelser. Nu vil regeringen afsætte 10 mio. til Studenterrådgivningen gennem satspuljeaftalen.

Studenterrådgivningen er hårdt presset af de besparelser på omkring 3 millioner kroner, som de er blevet pålagt på trods af stressrekorder blandt studerende. Det skrev Magisterbladet om for en uge siden.

Nu vil regeringen afsætte 10 millioner kroner fordelt over perioden 2019 til 2022 – samme periode, som Studenterrådgivningen i kraft af omprioriteringsbidraget er underlagt besparelser i. Pengene skal komme fra satspuljemidler, og der skal altså først være enighed blandt satspuljeordningens forligspartier, før det endeligt er vedtaget.

Meldingen kommer i forbindelse med regeringens nye psykiatriplan, som blandt andet også lægger op til, at der skal afsættes 13,1 millioner kroner i perioden 2019-2022 til vidensprojekter om psykisk mistrivsel blandt børn og unge.

”Det er vigtigt, at vi får mere viden om psykiatriske lidelser og ved hjælp af forskning udvikler nye behandlinger. Det vil hjælpe rigtigt mange danskere i hverdagen. Og så spiller Studenterrådgivningen en vigtig rolle – når vores unge på de videregående uddannelser har det svært med for eksempel eksamensangst og præstationspres, er det vigtigt, at de har et sted at gå hen, inden problemerne vokser sig store”, udtaler uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Regeringen sparer: Studenterrådgivningen mister millioner trods stressrekorder


Begejstring i Studenterrådgivningen
Direktør for Studenterrådgivningen, Thomas Braun, er taknemmelig over regeringens udspil.

”Det er vi vanvittigt begejstrede for, hvis de her penge rent faktisk bliver afsat. Det vil betyde, at vi i meget høj grad kan være forebyggende frem for hovedsageligt behandlende, som vi er nu. Blandt andet i kraft af den øgede eksponering, som vi vil få ressourcerne til at skabe”, fortæller han.

Hvis Studenterrådgivningen får de 10 millioner, så vil opgaven i de kommende år blive at bevise, at Studenterrådgivningen er en god investering.

”Samfundsøkonomisk er der en gevinst på 4 millioner pr. dimittend, og universiteterne tjener på taksameterpenge. Så både institutioner og samfundet kan altså tjene på os, hvis vi kan forhindre frafald på uddannelserne”, siger Thomas Braun.

Ronja Ravnskov, forkvinde for DM Studerende, hilser også udspillet velkomment.
”Jeg synes altid, det er godt, når der tilføres penge til uddannelse og herunder også Studenterrådgivningen. Der er for tiden stor efterspørgsel på rådgivning på grund af de mange barrierer, som regeringens reformer har sat op”, siger hun.

Hun pointerer desuden, at det er positivt, at bidraget overstiger det, der trækkes fra gennem omprioriteringsbidraget, så status quo ikke bare vedligeholdes.