Spring menu over
Dansk Magisterforening

Danske universiteter falder tilbage på prestigefyldt rangliste

© DTU

Af Ole Obitsø
Del artikel:

Aalborg Universitet er for første gang at finde blandt de 200 mest ansete universiteter i verden på anerkendt rangliste. Men både Københavns Universitet, DTU og Aarhus Universitet er faldet tilbage. Universiteterne er udfordret af skarp, international konkurrence, siger Danske Universiteter.

Flere danske universiteters anseelse er faldet internationalt.

Det viser den seneste rangering af verdens mest anerkendte universiteter fra Times Higher Education, der er blevet offentliggjort i dag.

Her er både Københavns Universitet, Aarhus Universitet og DTU faldet tilbage. Og ingen af universiteterne er blandt de 100 bedste på listen.

Højest på listen er Københavns Universitet som nummer 116 i verden. Aarhus Universitet er nummer 123. De to største danske universiteter havde sidste år en delt placering som nummer 109 i verden.

DTU er samtidig faldet 10 pladser fra 153 til 163.

Det vækker bekymring hos Danske Universiteter. Her frygter formand for Rektorkollegiet, Anders Bjarklev, at Danmark i de kommende år vil tabe terræn i den internationale konkurrence om studerende og forskere, imens eksempelvis asiatiske lande investerer markant i uddannelse og forskning.

“Hvis vi skal være i stand til at tiltrække de bedste talenter til gavn for samfundet, så er det afgørende, at vi er stærke i den internationale konkurrence. Det er selvfølgelig ikke defineret af én rangliste, men der er bestemt store udfordringer, som vi skal håndtere som samfund. Ellers bliver vi fattigere”, siger Anders Bjarklev.

Bekymret for nedskæringer og færre internationale studerende
Konkret peger formanden for Danske Universiteter på, at regeringen vil fjerne over 1.000 studiepladser til internationale studerende.

Samtidig er det også en stor udfordring, at universitetsverdenen har været ramt af omprioriteringsbidraget, som har tvunget universiteterne til at skære på drift og undervisning de seneste år.

“Det er selvfølgelig et spørgsmål om, at vi skal have den fornødne økonomi. Det skal politikerne forstå og ville satse på”, siger Anders Bjarklev.

Det bekymrer ham også, at Dansk Folkeparti har et ønske om at sætte en dæmper på mængden af højtuddannet arbejdskraft i Danmark - det kan blandt andet ramme forskere, påpeger han.

“De højtuddannede kommer hertil og laver job, der genererer mange flere job. De betaler skat og skaber stor værdi for samfundet. Uanset hvordan man vender og drejer det, så er det en god forretning for Danmark, at vi står stærkt her og vinder i den internationale konkurrence”, siger han.

Samlet set mener han dog, at kvaliteten af landets universiteter internationalt stadig er meget høj. Og han glæder sig over, at Aalborg Universitet på listen for første gang er at finde i top 200 med en placering som nummer 194.

“Det vi skal vi glæde os over. Jeg tror primært, faldet på ranglisterne skyldes, at man andre steder i verden satser endnu mere på viden, forskning og uddannelse, end vi lige nu gør i Danmark”, siger Anders Bjarklev.

“Det her beviser over for politikerne, at det er værd at investere i os”
Det gør de i den grad også på Aalborg Universitet.

“Jeg bliver rigtig stolt, når jeg ser det”, siger rektor Per Michael Johansen fra Aalborg Universitet.

“Vi er et ungt universitet, der er grundlagt i 1974. Og nu ligger vi blandt de 200 bedste universiteter af flere tusinde i verden. Det er utroligt flot. Vi har lavet en strategi, hvor vores viden skal gøre en forskel for verden. Og det kan vi se, at den gør”, siger rektor.

Han peger blandt andet på, at Aalborg Universitet oplever en klar vækst i antallet af citationer af deres forskning.

“Vi er meget stærke på forskningssiden. Og M.I.T. har også lavet en rapport, der viser, at vi er det fjerdebedste ingeniør-universitet i verden. Vi er med andre ord også stærke på undervisning”, siger han.

Ligesom Anders Bjarklev mener Per Michael Johansen også, at der fremover skal investeres i de danske universiteter, hvis de skal fortsætte med at være konkurrencedygtige internationalt.

”Hvis du ser på forskning fra det samme universitet, så bliver forskning med internationale medforfattere citeret dobbelt så meget, som forskning der kun har danske forfattere. Det giver gennemslagskraft for dansk forskning. Det har vi som samfund råd til at investere i, og det bør vi”, siger Per Michael Johansen og tilføjer:

“Og jeg håber, at det her beviser over for politikerne, at det er værd at investere i os som universitet. Men helt generelt betyder eksempelvis omprioriteringsbidraget, at vi bliver en mere lurvet udgave af os selv. Det kan samfundet ikke have interesse i”, siger Per Michael Johansen.

Men hvis man både kan skære hos jer, og I samtidig kan gå frem internationalt, så er det vel ikke et problem med nedskæringerne?
“Jeg vil sige det sådan her: Danmark har gode universiteter. Alle otte har deres styrker, og internationalt klarer vi os fantastisk godt. Men det skulle vi også meget gerne blive ved med al den stund, at vi er et samfund, der lever at udvikle, forske og uddanne os på højeste niveau. Det skal vi investere i, hvis vi skal klare os som nation”, siger Per Michael Johansen.