Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ny rektor for ITU: Vi skal have flere kvindelige IT-specialister

© Pressefoto

Af Ole Obitsø
Del artikel:

Der er brug for endnu skarpere etik blandt IT-specialister. Og så skal det blive mere attraktivt for kvinder at uddanne sig inden for IT. Sådan lyder det fra ITU’s nye rektor, Martin Zachariasen.

IT-Universitets betydning for det danske samfund bliver kun større i de kommende år.

Det mener ITU’s nye rektor, Martin Zachariasen. Derfor er den store opgave for ITU i de kommende år at sikre, at vi får uddannet nok IT-specialister i samfundet. Han peger blandt andet på, at 40 procent af landets virksomheder ifølge Danmarks Statistik mangler specialiseret arbejdskraft inden for IT.

“Jeg er meget optaget af, at vi uddanner nok unge mennesker med de rigtige kompetencer. Selvom ITU er vokset uafbrudt siden oprettelsen i 1999, så er behovet stadig endnu større. Men jeg er glad for, at der er god politisk opbakning til ITU, og vi kan også se, at de unge i stigende grad søger ind på IT-uddannelserne i Danmark”, siger han.

Han ser eksempelvis et potentiale for at få flere kvindelige studerende på ITU. 34 procent af de studerende, der fik en plads på ITU i 2018, var kvinder.

“Vi kan allerede se, at flere kvinder søger ind. Det er virkelig vigtigt. Og jeg vil som rektor gøre endnu mere for, at kvinder bliver interesserede i at søge ind hos os. Vi skal udnytte deres talent og få endnu flere af dem ansat i de danske virksomheder og offentlige institutioner”, siger han.

Samtidig har ITU de samme udfordringer som alle andre universiteter med at klare sig godt internationalt, vurderer Martin Zachariasen.

“Talentmasse er den største udfordring set inde fra ITU. Vi skal have nok dygtige forskere og undervisere og nok unge, der interesserer sig for faget. Der er vi i stor international konkurrence. Og vi er også i stor intern konkurrence i Danmark,” siger Martin Zachariasen.

Samfundet har stort behov for etisk IT
En anden af de store udfordringer for ITU bliver i de kommende år fortsat at uddanne kandidater, der kan håndtere komplekse, etiske problemstillinger, mener Martin Zachariasen.

“Fra et samfundsperspektiv er den største udfordring for os de mere uheldige sider af digitaliseringen. Ting som ukritisk anvendelse af kunstig intelligens og krænkelser af privatlivets fred”, siger Martin Zachariasen.

Og det betyder, at ITU-universitets kandidater fremover skal uddannes endnu bedre i etik, mener han.

“IT-specialister bør være etisk bevidste. Vi kan sammenligne det lidt med atomfysik. Når der kommer en ny teknologi, så er der både gode og dårlige sider ved den. Og det skal vores kandidater kunne manøvrere i og håndtere”, siger Martin Zachariasen og tilføjer:

“Der er masser af spændingsfelter. Universitet underviser selvfølgelig allerede meget bredt i IT - også i de mere etiske problemstillinger. Det skal vi holde fast i”, siger han.

“Det har bredt sig til alle hjørner af samfundet”
Martin Zachariasen begynder i jobbet som rektor på ITU den 1. januar 2019. Han overtager fra nuværende rektor Mads Tofte, der har siddet på posten siden universitets oprettelse i 1999.

Martin Zachariasen er professor i datalogi og har i syv år været institutleder for Datalogisk Institut på KU. Siden 2015 har han været dekan for Det Naturvidenskabelige Fakultet på SDU. Han ser frem til at vende tilbage til den verden, der fascinerer ham allermest: informationsteknologiens.

“Jeg kommer fra datalogien og brænder for alt, der har med IT at gøre. Derfor var det naturligt for mig at søge, da stillingen blev ledig”, siger han.

“Et eller andet sted handler det også om min personlige fascination over, hvad vi kan bruge computere til inden for alle områder i samfundet. Vi har de seneste 30 år set, hvordan digitaliseringen er slået igennem alle steder. Det har bredt sig til alle hjørner af samfundet,” siger Martin Zachariasen.

Så vi skal ikke regne med, at ITU bliver mindre vigtigt i de kommende år?
“Nej, bestemt ikke. Det er et område i kolossal vækst. Der skal være flere, der kan programmere. Men også flere med IT-speciale, der kan finde ud af organisationer, business og mennesker. Vi kan eksempelvis se i store, offentlige IT-projekter, at det også ofte går galt organisatorisk. Der skal vi være stærkere”, siger han.