Flere tilrettelægger selv deres arbejdstid - men det kan koste
© Rawpixel/Unsplash
Markant færre danskere har faste arbejdstider. Det viser en ny undersøgelse fra Rockwool Fonden. Men med den større frihed kommer også mere arbejde og risiko for stress, vurderer forsker til DR.
Langt flere lønmodtagere tilrettelægger selv deres arbejdstid eller har variererende arbejdstider. Det viser en ny undersøgelse fra Rockwool Fonden.
Det betyder også, at langt færre lønmodtagere har faste arbejdstider. I 2008 var det 52,9 procent af lønmodtagerne i Danmark, der havde faste arbejdstider. I 2018 er den andel nede på 38,2 procent.
Det er et stort skifte, vurderer Jan Rose Skaksen, der er forskningschef i Rockwool Fonden.
“I den her periode på 10 år er der sket et markant skifte i retning af, at langt færre har faste arbejdstider”, siger han.
Forsker: Undersøgelsen er paradoksal
I stedet for den faste arbejdstid har betydeligt flere lønmodtagere enten varieret arbejdstid efter aftale eller fuldstændig kontrol over selv at tilrettelægge deres arbejdstid.
I 2008 havde 10,5 procent af lønmodtagerne variereret arbejdstid, imens det i 2018 gælder 21,5 procent af lønmodtagerne. Og ligeledes havde 15,5 procent fri tilrettelæggelse af arbejdstiden i 2008, imens det i 2018 gælder 20,4 procent.
Rapporten giver ikke nogen præcis forklaring på, hvad forandringen skyldes. I Dansk Arbejdsgiverforening har viceadministrerende direktør Pernille Knudsen et bud.
“For virksomhederne giver det mulighed for at løse arbejdsopgaverne over et mere fleksibelt rum, mens det giver gladere medarbejdere, der bedre kan indrette deres liv”, siger hun til DR.
Undersøgelsen viser også, at personer med mere fleksibel arbejdstid generelt arbejder mere.
Ifølge arbejdslivsforsker Henrik Lund fra RUC kan et privilegie som mere fleksibel tid også betyde, at vi arbejder mere og bliver mere stressede, siger han til DR.
Og faktisk viser undersøgelsen også, at lønmodtagerne er mere stressede i 2018 end i 2008. Det overrasker forskningschef, Jan Rose Skaksen.
“Det er paradoksalt, at vi får mere fritid, har mere fleksibel arbejdstid og bliver mere stressede. Og samtidig er tre-fjerdele tilfredse med deres arbejdstid. Som lægmand ville man ellers umiddelbart tænke, at det ville betyde, at færre var stressede, men åbenbart ikke”, siger Jan Rose Skaksen.
Undersøgelsen giver ikke en forklaring på, hvorfor det forholder sig sådan.
“Det kan også være fritiden, der stresser dig. Men vi kan ikke se det i undersøgelsen”, siger Jan Rose Skaksen.
Du kan læse hele undersøgelsen her.